În România, ţara în care o persoană din două nu merge la medicul stomatolog, iar o treime din populaţie şi-a pierdut toţi dinţii din gură, autorităţile nu au o strategie privind sănătatea orală. Şi în acest an sunt alocaţi cei mai puţini bani pentru această ramură a medicinei, chiar dacă sumele decontate vor creşte de la 1 iulie cu 50 de procente. Banii se epuizează imediat şi nu ajung nici măcar pentru un tratament complet.
Suntem pe penultimul loc în UE la numărul mediu anual de consultații stomatologice. Îngrijorător este faptul că la sate 70% dintre copii nu s-au aşezat vreodată pe scaunul unui cabinet stomatologic.
Aşa s-a ajuns la cifre ca într-o ţară subdezvoltată – o treime din populaţia ţării nu mai are niciun dinte în gură.
Şi nici aşa autorităţile nu au venit cu o strategie. Statul alocă doar un buget lunar pentru fiecare medic stomatolog.
De la 1 iulie, medicii stomatologi pot deconta servicii medicale de până la 9 mii de lei. În noul contract cadru românii pot beneficia anual de un detartraj cu ultrasunete și periaj profesional.
În teorie, toţi românii au acces la servicii stomatologice decontate. În practică, nu este așa.
Banii de la stat nu acoperă nici măcar un tratament complet.
Şi găsirea unui medic care să aibă contract cu o casă de asigurări este o misiune grea. Doar 10% oferă servicii suportate de stat. Lista cu numele lor e afişată pe site-ul caselor județene de asigurări de sănătate.
sursa: TVR
26.06.2023