Încercarea de a se relaxa îi poate îmbolnăvi pe unii. Potrivit unui studiu olandez, aproximativ 3% din populaţie suferă de așa-numita „boală a timpului liber”, care se manifestă atunci când sunt în vacanţă. Simptomele ei includ oboseală cronică, dureri musculare, greaţă sau simptome similare celor gripale.
Simptomele ei includ oboseală cronică, dureri musculare, greaţă sau simptome similare celor gripale, scrie The Wall Street Journal. Fiind obișnuiţi cu stresul cotidian, unii oameni nu mai pot face faţă lipsei lui.
În faţa unei situaţii ameninţătoare, mecanismul uman „luptă sau fugi” acţionează în organism secreţia de adrenalină, care crește ritmul cardiac, încordează mușchii și încetinește digestia. Pentru o parte din oameni, absenţa stresului poate avea același efect ca renunţarea la steroizi, aceștia experimentând schimbări ale metabolismului sau chiar schimbări dramatice de dispoziţie, explică psihiatrul Conor Liston, de la Weill Medical College, New York.
A înceta orice fel de activitate sub pretextul vacanţei poate fi dăunător, avertizează și Matthew Edlund, autor al cărţii „The Power of Rest”. Însă angajarea în activităţi noi, de învăţare ușoară, exerciţiul fizic și flexibilitatea în adoptarea unui program de vacanţă ar putea elimina cu succes efectele negative ale „sevrajului de stres.”
sursa: semneletimpului.ro
13.06.2023