Românii care au credite vor plăti mai mult de mâine, din cauza majorării noului indice IRCC. Acesta se apropie de de 6%. Analiştii economici spun că ratele vor începe să scadă abia de la anul.
Ratele românilor care au credite luate după luna mai 2019 cu dobândă variabilă cresc din nou. IRCC ajunge la aproape 6%, în creştere cu aproape 0,15 procente, şi rămâne în continuare mai mare decât ROBOR.
Cine are un credit ipotecar de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, cu o dobândă formată din indice şi o marjă de 3,5%, va plăti de la 1 octombrie spre 2.100 de lei, cu aproape 25 de lei mai mult faţă de cât plăteşte acum.
Noul indice se majorează, asta deşi Banca Naţională a redus, în vară, dobânda de politică monetară de două ori.
Irina Chițu – director comparator bancar FinZoom.ro: S-a făcut media dobânzilor cu care s-au împrumutat băncile între ele în perioada aprilie – sfârşit de iunie 2024, deci înainte de scăderile de dobândă operate de Banca Naţională din iulie şi august.
Dragoș Cabat – analist economic: În momentul acesta este la cel mai înalt nivel la care a fost vreodată de când a fost introdus acest indicator şi va rămâne aici până la 1 ianuarie după care va începe să scadă. Va ajunge undeva la 5,7%.
Până atunci ratele rămân o povară pentru o bună parte dintre români. Astfel, tot mai mulţi români cântăresc de două ori înainte să îşi ia un credit.
Experţii în imobiliare spun că decizia de a deveni proprietar nu trebuie amânată, pentru că şi dacă vor fi reduse ratele, preţul unei locuinţe va creşte de o lună la alta.
Joi, Banca Naţională va decide nouă dobândă cheie cu impact nu doar asupra ratelor, ci şi asupra puterii de cumpărare a românilor.
sursa: TVR
01.10.2024