Un val de controale declanșate de ANPC în spitale din Bucureşti și din mai multe județe a generat acuzaţii şi tensiuni între autoritățile statului. Pe de o parte, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au găsit nereguli în cantine. Iar cei din Vrancea au reclamat că ar fi fost sechestrati în unitatea medicală din Adjud, fapt negat de managerul spitalului. Poliția continuă cercetările în acest caz. De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii contestă legalitatea verificărilor.
La Spitalul Municipal din Adjud, un control al ANPC a declanşat un scandal imens. Poliţia face acum cercetări in rem pentru lipsire de libertate şi obstrucţionarea autorităţii guvernamentale, după ce doi comisari ANPC ar fi fost împiedicaţi să finalizeze un control.
La un sfert de oră după demararea acţiunii, timp în care inspectorii au descoperit carne expirată şi alimente depozitate necorespunzător, managerul le-a transmis că verificările sunt ilegale şi i-a poftit afară. Oficialii ANPC susțin însă că aceştia nu ar fi putut părăsi spitalul, pentru că uşile au fost blocate. Iar unuia dintre inspectori i s-a făcut rău.
Managerul spitalului respinge însă acuzațiile de sechestrare.
Hamid Mirzaei-Seresht, manager, Spitalul Municipal Adjud: Eu fiind în sala de operații cei doi au intrat în spital, inițial au vrut să meargă la secretariat, nu m-au așteptat pe mine, nu au așteptat nicio persoană din conducerea spitalului. Ușile spitalului, conform legii, sunt niște uși care nu se pot încuia. Avem uși care sunt cu cartelă de acces și sunt uși care sunt numai cu buton pentru sistemul de urgență. Au venit organele de poliție, i-au legitimat, au cerut docuemnte, nu au avut documente și au părăsit spitalul.
Cazul a ajuns și în atenția prefectului de Vrancea.
Marius Iorga, prefectul județului Vrancea: Am luat legătura cu dl manager, auzind că a fost vorba de o lipsire de libertate, dumnealui a infirmat acest lucru, a spus că a fost o neînțelegere.
Controalele declanşate în spitale sunt motiv de scandal între șefii ANPC şi conducerea Ministerului Sănătății. Fiecare susține că legea este de partea sa.
Iuliana Mircea, director DSP Vrancea: Am primit informații de la minister că nu trebuie să îi primim la blocul alimentar în spital. Atenție, dacă sunt chioșcuri în curțile spitalelor, fiind vorba de agenți economici, aceștia pot fi verificați. Dar blocul alimentar presupune altceva, face parte din structura spitalului.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Domnul Popescu Piedone trebuie să respecte legea, e foarte simplă, scrie că aceste controale sunt posibilie prin ordin comun ANPC, Ministerul Sănătății și ANSVSA. Diverse ordine interne date de domnul președinte al ANPC nu pot substitui o lege.
Șefii ANPC spun însă că o ordonanță a guvernului din 1992 și un act normativ din 2012 le permit comisarilor să facă verificări inclusiv în spitale, pentru a proteja consumatorii, considerați vulnerabili.
Totuși, echipele de control nu au avut acces în spitalele de urgență din Târgu Mureș, Suceava și Dâmbovița.
În schimb, în altele, au fost descoperite fructe şi legume stricate, tăvi şi tigăi deteriorate, produse congelate expirate, alimente depozitate necorespunzător şi frigidere murdare sau porții de mâncare diminuate.
sursa: TVR
26.02.2025