Persoanele care au trăit în case de copii pe teritoriul României în perioada 1947-1997 ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară şi de unele facilităţi, potrivit unui proiect de lege depus în Legislativ de către parlamentarii USR Irineu Darău şi Andrei Miftode.
Imaginile difuzate, începând cu anul 1990, în întreaga lume, scoteau la iveală condiţiile inumane din aşa-numitele „leagăne”: copii legaţi de paturi şi înghesuiţi într-o singură încăpere, copii cu dizabilităţi, bolnavi de SIDA, condiţii precare de igienă, medicamentaţie excesivă şi lipsa de îngrijire adecvată, arată comunicatul de presă al USR.
„Orfelinatele comuniste sunt încă o rană adâncă pe care România trebuie să o trateze. Nicio acţiune nu poate şterge sau măcar compensa durerile suferite de copiii crescuţi astfel, însă credem că este datoria statului să ofere recunoaştere şi sprijin celor care nu au avut nicio altă alegere sau şansă în viaţă, într-un sistem crud şi totalitar. Nimic nu poate compensa ororile trăite atunci, copilăriile pierdute. Iar vinovăţia statului nu poate fi ştearsă. E nevoie de aceste compensaţii. Nu mai putem amâna să facem pace cu trecutul”, a afirmat senatorul USR Irineu Darău.
Iniţiativa USR propune ca cetăţenii români care au trăit în case de copii pe teritoriul României, în perioada 1947-1997, să beneficieze de: Indemnizaţie lunară în sumă fixă, în cuantum de 10% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat ISR. Adică, circa 750 de lei.
sursa: ziare.com
23.12.2023