România este o ţară în care este greu să te dezvolţi dacă eşti femeie, arată ultimele cifre pe care le avem disponibile si care se refera la egalitatea de gen. România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește Indicele Egalității de Gen, având un scor de 56.1 din 100, cu 14.1 puncte sub media europeană.
Inegalităţile de gen s-au accentuat în subdomeniile de luare a deciziilor politice şi economice, unde România ocupă locurile 26, respectiv 27. Avem şi o îmbunătăţire în ceea ce priveşte egalitatea de gen, la activităţi sociale, unde am urcat 17 locuri.
În schimb, celelalte state din Uniunea Europeană au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a Indicelui Egalității de Gen între bărbați și femei în ultimul deceniu, potrivit Institutul European pentru Egalitate de Gen.
Conform acestui institut cu sediul la Vilnius (Lituania), indicele publicat atinge o medie de 70,2 puncte din 100.
Cu toate acestea, din toate statele UE, doar Suedia reușește să depășească pragul de 80 de puncte. Urmează apoi Olanda, Danemarca și Spania – aceste patru țări de frunte în materie de egalitate de gen au fost lideri și în rapoartele anterioare.
În contrast, cele patru state aflate la coada acestui indice al egalității de gen sunt Grecia, Republica Cehă, Ungaria și, am vazut, România.
Ne surprind aceste date?
Pentru asta avem nevoie de un o altă cercetare, realizat anul trecut de Brennan Group pentru Asociația Solidaritate și Egalitate, prin intermediul Tudor Communications, în cadrul campaniei de conștientizare asupra egalității de gen. Ei, bine, iată cateva concluzii ale acestui studiu.
În primul rând, 96% dintre româncele educate din mediul urban consideră că egalitatea de gen nu este încă realizată în România. 43% dintre acestea spun că au fost martore la atitudini și comportamente inadecvate față de femei în mediul profesional, inclusiv hărțuire fățișă.
O proporție mare din participantele la cercetare au auzit sau cunosc cazuri de violență domestică, unele dintre ele fiind chiar victime.
Combaterea violenței domestice și a hărțuirii sexuale sunt considerate cele mai importante obiective ale mișcării pentru egalitate de gen. Cifrele vorbesc de la sine.
Este mult de muncă și nu cred, și este doar o opinie personală, se poate realiza un salt spre bine dacă în politică de exemplu nu vedem mai multe femei care se implică.
sursa: TVR
09.03.2024