Căsuța cu idei – Invenții inspirate din natură
Știați că natura a fost intens studiată de către inventatori, iar aceștia au găsit o mulțime de idei pentru invențiile lor?
Am provocat copiii să prezinte teme legate de bionică sau biomimetism. Bionica reprezintă știința ce se ocupă cu studiul sistemelor biologice și al structurii organismelor vii, pentru a obține cunoștințe utile ființei umane. Biomimetism (sau „Biomimicry” în engleză) este un termen format din două cuvinte: „bios” – care înseamnă „viață” și „mimesis” – „a imita”. Se spune că natura deja a rezolvat o mulțime de probleme pe care le întâmpină și oamenii, așa că cel mai simplu este să studiezi acele situații, să vezi cât de genială este natura, iar apoi să aplici soluțiile tehnice, imitând natura.
Copiii au ales să prezinte patru subiecte:
– avioanele construite după modelul păsărilor – ambele au formă aerodinamică și se folosesc de aripi pentru a se menține la înălțime în timpul zborului;
– acele medicinale minim invazive inspirate de la acul țânțarului, pentru că ambele pătrund superficial în corp și nu produc durere intensă;
– turbinele eoliene care au elicele asemănătoare cu înotătoarele balenei cu cocoașă, reușind să fie mai silențioase și mai eficiente;
– bărcile construite precum frunzele: formă ascuțită la capete și mai lată la mijloc, cu nervuri pentru structură, greutate redusă, plutesc fără probleme.
Din prezentările copiilor veți afla curiozități și asemănări între elemente din natură și diverse invenții. Partea a doua continuă cu un joc care presupune tot o serie de asocieri de felul acesta, observând cât de bun este modelul naturii pentru a rezolva diverse situații. Copiii vor primi obiecte sau imagini în care apar următoarele lucruri: o cască de protecție, clește metalic, dezinfectant, bandă velcro/ scai, panou solar. Dacă doriți să aflați care sunt acele plante sau animale de la care s-au inspirat inventatorii acestor obiecte, vă invităm să vizionați emisiunea.
Din cuprinsul acestei ediții fac parte următoarele rubrici:
– Tutorialul „Cum să impermeabilizezi pantofii cu ceară”, după modelul păsărilor care aplică pe pene o substanță secretată de glanda uropigiană
Materiale necesare: pantofi de pânză (teniși sau espadrile), lumânare de ceară albă, uscător de păr, șervețel pentru protecția mesei. Pentru a testa eficiența cerii, veți avea nevoie de: pulverizator de apă, stropitoare sau carafă și o tavă. Este necesar să repetați procesul de aplicare și topire a cerii de cel puțin 3 ori și apoi să-l reluați periodic.
– Jocul de echipă „Desfaceți benzile scaiului legați la ochi”
Pentru că unul dintre exemplele de biomimetism a fost despre scai și ciulini, i-am provocat pe copii să își acopere ochii, apoi să desfacă un ghem de benzi velcro (arici/ scai) și să lucreze în echipă pentru acest joc.
– Experimentul ”Câtă greutate suportă cojile de ouă” și cum acestea au servit ca model în arhitectură
Materiale necesare: 2 ouă (și încă unul sau două de rezervă), cântar, cuțit, vas cu apă și șervețele + obiecte plate care să fie adăugate treptat, pentru a vedea câtă greutate pot susține cojile de ouă înainte să se spargă. În video veți vedea exact cum se face experimentul.
– Prezentarea cărților „Misiunea planeta”, de la Editura DPH și „Invenții inspirate din natură”, de la Editura Niculescu Kids.
„Misiunea planeta” este o carte pentru cei care doresc să protejeze natura și să facă diverse proiecte. Cartea „Invenții inspirate din natură” se potrivește perfect cu tema acestei ediții și prezintă mai multe istorii ale inventatorilor moderni, care au ales modele din natură pentru tehnologie și nu numai. Cartea este complet ilustrată.
Realizator: Mioara Mihai