Căsuța cu idei – Despre îngrijirea bebelușilor
Pe 17 noiembrie, la emisiunea Căsuța cu idei, am continuat să vorbim despre îngrijirea bebelușilor, într-un nou episod pe această temă. Această ediție este potrivită pentru copiii care sunt pe cale să devină frați mai mari sau care își doresc să se familiarizeze cu modul în care se pot îngriji bebelușii, dar și pentru cei care vor să afle mai multe despre cât de minunat este creat corpul uman.
Interviul cu Dr. Ilinca Tranulis, pediatru
În cadrul interviului cu Dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru și consultant în lactație, am aflat curiozități despre alăptare, de ce este important laptele matern și care sunt avantajele acestuia, precum și lecții practice despre îngrijirea unui bebeluș.
De exemplu, știați că laptele matern își schimbă compoziția în funcție de semnalele pe care le primește mama de la bebe, prin intermediul alăptării? Sau că acest lapte, numit și ”aurul alb”, diferă în funcție de vârsta, sexul și starea de sănătate a bebelușului? Știați că alăptarea este o caracteristică a mamiferelor? Am analizat câteva imagini cu animale care alăptau, iar copiii au enumerat câteva elemente pe care imaginile le aveau în comun.
În partea a doua a interviului, doamna doctor Tranulis le-a explicat și le-a arătat în mod practic celor mici, exemplificând cu ajutorul păpușilor, cum se face băiță unui bebeluș, cum se schimbă scutecul, cum se îmbracă după baie sau cum pot fi de folos frații mai mari atunci când sosește un nou membru în familie.
Iată rubricile care au completat această ediție: tutorial, joc și prezentare de carte
– Tutorialul ”Cutiuță cu pătuț de bebeluș pentru joacă”
Pentru această activitate practică sunt necesare următoarele materiale: o cutie micuță, cu capac, o siluetă de lemn sau o sferă mică de lemn – pentru bebeluș, materiale textile rămase de la diverse proiecte sau haine mici ale copiilor – din care puteți confecționa patul, perna, scutecul sau păturica bebelușului și vată pentru umplutură. Opțional, se pot adăuga tot felul de elemente decorative: un material textil imprimat pentru ”tapetul” camerei bebelușului, bucăți de fetru pentru colțuri sau pentru rama ferestrei, accesorii. În ceea ce privește uneltele de lucru, puteți folosi: foarfecă, ac, ață, pistol de lipit cu plastic. În emisiune veți găsit toate instrucțiunile necesare, în format video, pentru a realiza o cameră de bebeluș în miniatură, pe care cei mici o pot folosi pentru a se juca în mașină, în sala de așteptare la medic sau stomatolog, acasă sau în pauzele de la școală.
– Jocul ”Concurs de viteză pentru schimbat scutece”
Un joc distractiv pentru copii, dar care le va fi de folos atunci când vor interacționa cu bebeluși sau când vor deveni chiar ei părinți. Fiecare copil are nevoie de o păpușă, iar conducătorul jocului lansează anumite provocări legate de îngrijirea unui bebeluș. La final, contra cronometru, copiii trebuie să schimbe scutecele cu viteză, în așa fel încât să aibă cât mai multe schimburi făcute în timpul alocat acestei provocări. Dacă sunteți curioși să aflați cine a fost câștigătorul jocului în această ediție, apăsați ”play”.
– Prezentarea cărții ”500 de adevăruri uimitoare despre corpul omenesc”, de la Editura Paralela 45
Această carte, deși are dimensiunile unei cărți de buzunar, conține 500 de curiozități legate de corpul omenesc. Cartea conține mai multe secțiuni cu informații scurte și cuprinzătoare, dar și ilustrații alb-negru potrivite fiecărui subiect. Spre final găsim capitolul despre naștere și creștere, din care redau mai jos câteva astfel de adevăruri uimitoare, fiind legate de subiectul acestei ediții:
”E adevărat că toți bebelușii au ochii albaștri la naștere? Fals. Bebelușii africani, americani, asiatici și hispanici se nasc cu ochii închiși la culoare deoarece aceste etnii au mai mult pigment în piele, ochi și păr. Acest pigment se numește melanină.”
”La începutul sarcinii, bebelușul este doar un grup de celule embrionare mici cât o gămălie de ac.”
”Știați că un copil atinge trei sferturi din înălțimea lui de adult între vârsta de 7 și 9 ani?”
E minunat felul în care se dezvoltă un bebeluș și cât de uimitor a fost creat corpul omenesc!
Realizator: Mioara Mihai