Ikebana, calea florilor – 8 decembrie
Ikebana, calea florilor
Ai auzit despre ikebana? Știi ce este un kenzan sau ce înseamnă ”Calea florilor”? Știai că și copiii pot face aranjamente florale în stilul japonez?
Interviul cu Florentina Barbu și principii folosite în Ikebana
Drd. Florentina Vinica Barbu, președintele Ikebana International Bucharest, ne va explica principiile și regulile pe baza cărora se fac aranjamentele, ce înseamnă ”Calea florilor” sau un kenzan, ce materiale se folosesc, cum putem manevra florile cât mai delicat și cum se face mizukiri, în așa fel încât să le prelungim durata de viață.
Florentina este certificată în școala Sogetsu, însă nu predă la atelierele ei doar informații tehnice, ci ne învață și despre povestea aranjamentelor, ne atrage atenția asupra unor aspecte subtile, cum ar fi: folosirea unui ștergar pe care să pui foarfeca, în așa fel încât să nu faci zgomot când pui foarfeca pe masa de lucru; armonizarea cromatică a tuturor elementelor care fac parte din ikebana – fie că e vorba de vas, vegetație, accesorii; importanța spațiilor libere și a liniei care crează compoziția; să nu lași plantele fără apă și să nu rănești tulpinile când lucrezi cu ele.
Pe lângă interviul care conține informații foarte interesante, Florentina ne face și demonstrații practice:
– Tutorialul ”Aranjament de toamnă în coș, cu suport de sârmă modelată”
Pentru acest aranjament veți avea nevoie de un coș mic împletit, de culoare natur, un vas pentru apă, o sârmă groasă, dar flexibilă, cu lungimea de aprox. 4-5 metri, flori de toamnă și frunze de gutui sau alte frunze care să se potrivească din punct de vedere cromatic. Sârma modelată înlocuiește cu succes buretele floral, în așa fel încât să nu poluăm și să putem refolosi acest suport ori de câte ori avem nevoie.
– Tutorialul ”Aranjament de iarnă în vas japonez, cu kenzan”
Kenzanul seamănă cu un arici de metal și este necesar să lucrăm cu multă atenție. Este folosit în ikebana pentru a crea din flori unghiurile necesare compoziției. Pentru acest aranjament, pe lângă kenzan și un vas întins de sticlă albastră, adus chiar din Japonia, Florentina a mai folosit și ramuri de brad, frezii albe și crizanteme roz pal, iar linia vegetației a fost accentuată cu ramuri de iederă. Accesoriile de metal accentuează ideea de gheață, rece, iarnă.
Tutorialele se adaugă la lista rubricilor din această ediție:
– Rubrica ”O idee pentru sănătate”, din care Bruno află informații despre craniu
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, explică celor mici alcătuirea craniului, rolul său și cum îl putem proteja atunci când practicăm diferite sporturi, pentru a evita accidentările.
– În loc de joc, puteți vedea cum realizează copiii propriile aranjamente în stitlul Ikebana.
Copiii au ocazia să pună în practică informațiile prezentate pe parcursul interviului și a demonstrațiilor făcute de Florentina.
– Prezentarea cărții ”Apa, o resursă prețioasă”, de la Editura Viață și Sănătate.
Un volum în care sunt împletite informațiile teoretice cu ideile practice. La fiecare pagină, copiii vor găsi provocări legate de apă, experimente sau moduri de utilizare a apei în diferite scopuri. Bineînțeles că plantele au nevoie și de apă, așa cum am văzut în ediția de azi, iar cartea prezintă și provocări despre grădinărit și plante. De exemplu: cum să îți faci un germinator într-un borcan, iar apoi să poți mânca germenii care au crescut.
Dacă v-a plăcut această ediție, nu ratați celelalte episoade ale emisiunii Căsuța cu idei! Avem pregătite o mulțime de teme interesante, fiecare ediție aducând noi perspective și activități captivante. Alăturați-vă nouă pentru a descoperi mai multe despre diverse subiecte inspirate din educație, cultură, creativitate și multe altele!
Vă invităm să urmăriți și edițiile anterioare pentru a învăța și a vă bucura alături de noi!
Realizator: Mioara Mihai
#casutacuidei #ikebana #flori #caleaflorilor