Căsuța cu idei – Bune maniere la masă
În ultima duminică din decembrie, facem pregătiri pentru masa de Anul Nou și învățăm care sunt bunele maniere la masă.
Ruxandra Lăcătuș, profesor de bune maniere și specialist în etichetă și protocol, ne explică și ne arată în mod practic felul în care așezăm farfuriile și tacâmurile la o masă festivă, postura la masă și cum se folosește șervetul de pânză. Este interesant de văzut și de învățat cum folosim tacâmurile pentru diferite alimente care pot da bătăi de cap: orientarea lingurii pentru supă, cum tăiem sarmalele, friptura și desertul, ce facem ca să nu ”zboare” boabele de mazăre când ducem furculița la gură sau cum rupem chiflele și multe alte informații foarte utile, explicate pe înțelesul copiilor.
Iată rubricile care completează această ediție:
– Tutorialul ”Cum să faci un aranjament pentru masa festivă din gutui, flori și o instalație luminoasă”
Pentru această activitate practică folosim 3 gutui mari, un cuțit de curățat cu care se poate scobi, eprubete sau fiole mici, flori mai mari și flori pentru textură, seringă pentru apă, instalație luminoasă pe baterii, scobitori.
– Jocul ”Provocări de bune maniere”
Este un joc recapitulativ, în care copiilor li se cere să pună în practică informațiile acumulate pe parcursul interviului și a demonstrațiilor, demonstrând că regulile de bune maniere pot fi aplicate cu succes chiar și de către cei mai mici dintre noi.
– Prezentarea ”Calendarului altfel”, de la Titia.ro – numai bun de folosit de către copii, în noul an.
Calendarul conține carduri din diferite categorii, în așa fel încât copiii să observe mai ușor trecerea timpului, starea vremii, să știe ce aniversări sau ce sărbători urmează. Toate cardurile se așază pe șine, astfel încât să fie vizibile. Cardurile rămase stau în baza cutiei.