Căsuța cu idei – Bondarii și polenizarea plantelor, un subiect discutat alături de invitata noastră, Adriana Sfetcu – Expert Inginer Horticol
Hai să aflăm cât de utili pot fi bondarii atât în spațiile protejate, cât și în livezi sau în grădini, mai ales în culturile de tomate, ardei sau vinete!
Pe 24 noiembrie, la emisiunea Căsuța cu idei, am avut în platoul de filmare o cutie cu bondari vii! Este o cutie importată din Olanda, care se folosește în culturile mari din solarii sau livezi, pentru polenizarea plantelor. Spre deosebire de albine, bondarii zboară și la temperaturi mai joase sau în condiții de vreme mai puțin favorabilă: de exemplu, albinele nu zboară dacă temperatura este mai mică de 15 grade. În schimb, bondarii lucrează de la temperaturi de 5 grade, ceea ce constituie un avantaj pentru culturile timpurii.
Adriana Sfetcu, în calitate de expert inginer horticol, a răspuns întrebărilor legate de beneficiile polenizării cu ajutorul bondarilor, despre cum putem atrage albinele și alte insecte polenizatoare în grădinile mai mici și multe altele. Chiar ne-a adus și o cutie cu o colonie de bondari grăsuți și pufoși, cutie care poate fi amplasată într-un solar și ne-a povestit despre categoriile de bondari care trăiesc într-o colonie. Copiii au putut hrăni bondarii cu polen, au observat particularitățile bondarilor și alcătuirea lor și au vizionat imagini filmate în solariile sau livezile în care au fost amplasate astfel de cutii.
Iată rubricile care completează această ediție: două tutoriale, un joc și o prezentare de carte
– Tutorialul ”Fagure din paste făinoase și modelarea în lut a elementelor care prezintă stadiile de dezvoltare ale bondarilor”
Această activitate practică este indicată, pe de-o parte, pentru dezvoltarea motricității fine a copiilor, iar pe de altă parte poate fi folosită pentru exemplificarea unor noțiuni din cadrul lecțiilor de biologie, cum ar fi etapele de dezvoltare ale insectelor.
Pentru acest tutorial am folosit: un hexagon decupat dintr-o cutie de carton, paste făinoase de tip penne sau altceva similar, pistol de lipit cu plastic, pastă de modelaj, lut natural sau lut polimeric, fetru și alte accesorii, foarfecă și alte materiale opționale. Am construit un fragment de fagure din paste făinoase lipite pe carton, am modelat ouă, larvă, pupă și bondar adult, iar apoi, cu ajutorul acestor elemente, copiii pot învăța în joacă despre stadiile de dezvoltare ale bondarilor sau albinelor.
– Tutorialul ”Cum să faci un joc de memorie cu bondari din cofraje de ouă”
Învățăm să reciclăm, să confecționăm bondari sau piese de joc, dar apoi să ne și jucăm cu aceste piese, exersând memoria!
Materiale necesare: cofrag de ouă, vopsit în galben cu ajutorul unui spray, culori acrilice sau tempera, sârmâ plușată, pensule, adeziv pentru a fixa aripile bondarilor, carton galben și foarfecă.
Toate etapele de lucru, precum și instrucțiuni pentru desfășurarea jocului se găsesc în format video, în cadrul emisiunii.
– Jocul ”Transportă polenul cu aripile din baloane”
Am modelat o pereche de aripi din baloane din acelea foarte lungi și subțiri, iar apoi copiii au fost provocați să electrizeze baloanele prin frecarea acestora de un material textil (cel mai indicat ar fi un material cu conținut ridicat de lână), iar apoi să colecteze ”polenul” de la ”floarea” din platoul de filmare și să-l transporte cu ajutorul ”aripilor” până la locul indicat.
– Prezentarea cărții ”Albinele”, de la Editura Frontiera
O carte – gigant, o carte minunată și foarte bine realizată, cu ilustrații detaliate, care prezintă lumea albinelor. Am ales această carte pentru că unele aspecte sunt specifice atât albinelor, cât și bondarilor și poate fi o sursă potrivită pentru învățare.
Fiecare pagină conține atât ilustrații foarte mari, cât și casete cu informații despre alcătuire, colonii, calendarul dezvoltării oului până la stadiul de adult, ce este matca, dar și pagini care explică noțiuni legate de biomimetism, rezultatele polenizării, echipamentul unui apicultor, curiozități, tipuri de stupi sau dușmani ai albinelor și multe altele.
Realizator: Mioara Mihai