Căsuța cu idei – Aricii africani cu pedigree
Aricii au sosit în platoul emisiunii Căsuța cu idei! Îi veți puteți vedea și voi în această ediție, pentru că vom aborda tema ”Aricii africani cu pedigree”.
Alexandra Bălașa este elevă și crește arici pitici africani; ea a adus pentru prima dată în România arici africani cu pedigree. Alexandra ne face cunoștință cu doi dintre aricii ei, Hebe și Sihana. Ne povestește despre cum se cresc aricii, despre hrană și accesoriile necesare, care sunt preferințele lor, dar și bolile la care pot fi expuși sau vizitele la veterinar. Este important de reținut că nu se iau arici din sălbăticie, deoarece este interzis; vorbim doar de arici crescuți special pentru a trăi în captivitate, ca animale de companie.
Pe lângă interviu și prezentare, în această ediție puteți viziona următoarele rubrici:
– Tutorialul ”Broșă sub formă de arici modelată din lut polimeric”
Materiale necesare pentru a realiza acest tutorial: lut polimeric ”air”, care se usucă având o greutate foarte mică, o forfecuță, scobitoare sau unelte de modelaj, acuarele și pensule, lac transparent pentru finisare, ac de broșă și adeziv pentru fixarea acului.
– Rubrica de sănătate, din care Bruno află cum e cutia toracică și ce rol are
Bruno a venit cu o cutie de amintiri și se întreabă dacă și cutia toracică este la fel de pătrățoasă precum cutia lui. Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, îi explică folosindu-se de macheta unui schelet cum arată cutia toracică, din ce este alcătuită și care este rolul acesteia.
– Jocul ”Cursa aricilor” – la care participă cei doi arici africani
Am delimitat două benzi de traseu cu ajutorul unor creioane colorate, apoi am pus aricii la capăt și am urmărit cursa lor. Dacă sunteți curioși cine a parcurs întreaga cursă și cine s-a întors din drum dintre Sihana și Hebe, urmăriți emisiunea.
– Prezentarea cărții ”Aventurile lui Billy Conker în natură”, de la Editura Viață și Sănătate.
O carte frumos ilustrată, în care am găsit atât aricii care ne interesau, cât și multe alte viețuitoare ce se pot întâlni în diferite habitate: grădină, tundră, pădure, iaz și așa mai departe. Jocurile de tipul ”Caută și găsește” vă vor arăta atât specii des întâlnite, cât și specii pe cale de dispariție.
Către pagina pentru arici.