Căsuța cu idei – Alcătuirea urechii și igiena corectă
Dr. Iuliana Paraschivescu, medic specialist ORL, ne prezintă cele trei părți din care este formată urechea, componentele principale și felul în care se realizează auzul, pornind de la urechea externă și până la impulsurile nervoase care ajung la creier. Vorbim despre echilibru și rolul urechii în menținerea sa și aflăm detalii importante despre modul în care ar trebui să ne curățăm urechea.
Știați că bețișoarele de urechi au fost inventate pentru a curăța doar depresiunile din urechea externă? Știați în ce fel este afectată urechea dacă introducem bețișoarele de urechi sau alte corpuri străine în canalul auditiv? Pe lângă aceste informații, doamna Paraschivescu ne va arăta practic ce efect are impactarea canalului auditiv și cum trebuie făcută în mod corect igiena urechii.
Câteva aspecte foarte importante de care trebuie să ținem cont atunci când dorim să ne curățăm urechile, extrase din interviu:
– Ceara are un rol de protecție pentru ureche. La nivelul conductului auditiv se găsesc niște glande care produc această ceară (se mai numește cerumen). Ceara are un rol foarte important pentru sănătatea urechii, deoarece crează un mediu protector pentru ureche și timpan. Ceara crează un anumit pH (adică un anumit mediu) care nu permite bacteriilor care intră în ureche să se dezvolte. De asemenea, ceara conține substanțe antimicrobiene care previn infectarea urechii.
– Dacă încercăm să scoatem ceara excesiv, îndepărtăm această peliculă de protecție și pielea de la nivelul conductului devine mai uscată și mai iritată. De asemenea, se pot forma infecții – otite externe. Se pot produce leziuni ale pielii atunci când încercăm să îndepărtăm ceara cu diferite dispozitive.
– Urechea are un mecanism de autocurățare. Prin mișcările capului, mișcările maxilarului (prin mestecat) și gravitațional, ceara este îndepărtată la exteriorul urechii, apoi se usucă și cade singură.
– În momentul în care introducem un obiect în ureche, vom împinge ceara și aceasta se adună în apropierea timpanului, iar acolo se poate forma un dop (prin impactare), care afectează auzul. Există și riscul de a perfora timpanul când introducem anumite obiecte ascuțite cu scopul de a curăța urechea. Dopul se scoate doar la cabinetul medicului ORL
Iată rubricile care completează această ediție:
– Tutorialul „Cum să faci flori din bețe de urechi”
Dacă nu folosim bețișoarele de urechi pentru curățarea acestora, atunci le putem utiliza la proiectele de crafturi. Putem face niște flori plate, folosind carton și puțină lână sau materiale textile; sau putem face flori tridimensionale, ca un bulgăraș de petale, folosind o bilă de polistiren și bețe de urechi tăiate pe jumătate, plus un băț de frigărui și fetru pentru tulpină și frunze. Vârful de bumbac al bețișoarelor se poate colora folosind un bol cu apă și culori acrilice sau tempera. În video veți putea vedea toate etapele de lucru.
– Rubrica de sănătate, din care Bruno află ce este de făcut în cazul unui șoc anafilactic
Pornind de la povestea lui Bruno, despre un coleg care a fost înțepat de o albină într-o vizită la stupi, medicul pediatru Ilinca Tranulis îi explică ce este un șoc anafilactic, care sunt simptomele și cum se umflă corpul ca reacție alergică la înțepătura de albină sau în alte cazuri și ce trebuie să faci pentru a veni în ajutorul acelei persoane. Este important să suni la 112 și să vezi dacă acel coleg (sau altcineva din jur) are un autoinjector pe care îl poți administra până la venirea ambulanței.
– Jocul „Găsește-mă folosind doar auzul și simțul tactil”
Este un joc foarte simplu, în care putem observa cât de mult ne ajută auzul. Copiii sunt legați la ochi, pe rând. Unul dintre copii se ascunde în apropiere și începe să strige numele celui legat la ochi, iar acesta trebuie să-l găsească pe cel ascuns folosindu-se doar de auz și de simțul tactil. Este nevoie să verifice cu mâinile dacă sunt obstacole în fața sa. În video puteți vedea ce idei de ascunzători au avut copiii în timpul emisiunii, ca să fie mai greu de găsit în micul nostru platou de filmare.
– Prezentarea enciclopediei „Corpul uman”, de la Editura Litera.
Enciclopedia Cunoașterii – Corpul uman, de la Editura Litera, prezintă „uimitorul tău corp așa cum nu l-ai mai văzut niciodată”. Cuprinde 8 părți și pornește de la noțiuni de bază, continuă cu sistemele corpului, apoi analizează zonele cap și gât, piept și spate, brațe și mâini, abdomen și pelvis, iar ultimele două capitole descriu picioarele, respectiv știința corpului. Este o enciclopedie complexă, cu ilustrații foarte bine realizate, care arată multe detalii. De asemenea, este un instrument util pentru învățare, dar și o modalitate de a descoperi acest univers al corpului uman celor mici, care sunt curioși și pun mereu întrebări.
Realizator: Mioara Mihai