Banii sunt importanți în buna desfășurare a vieții, depindem de ei chiar dacă vrem sau nu acest lucru. Însă, ca și în alte aspecte, echilibrul este cheia. Multe proverbe sau zicători condamnă lăcomia. O expresie cunoscută este „banii nu au miros”. Aceasta este o expresie latinească și provine din perioada împăratului Vespasian.
Se spune că a fost folosită de împărat într-o discuţie pe care a avut-o cu fiul său pe tema unei taxe care a făcut vâlvă în epoca respectivă. Vespasian este cunoscut pentru multe reforme, dar a rămas în istorie mai ales pentru impunerea taxei asupra colectării urinei din toaletele publice şi din canalizarea Romei. Acest lucru era motivat de faptul că statul avea nevoie de finanţe să se redreseze după conducerea dezastruoasă a lui Nero.
În acele vremuri, cei săraci nu foloseau sistemul de canalizare al oraşului, depozitând urina în oale pe care ulterior le deşertau în haznale. Vespasian a dispus construirea peste tot în Roma de toalete publice, rezolvând atât o problemă de igienă, dar şi una de buget, pentru că în acest fel se colectau foarte mulţi bani la stat.
Întreprinzătorii foloseau urina în diferite scopuri, precum tăbăcirea blănurilor şi pieilor de oaie sau chiar la spălarea rufelor. Și aceștia erau obligaţi să plătească taxă pentru urina achiziţionată.Taxa a stârnit revolta senatorilor, care îl ridiculizau pe Vespasian că scoate bani din ceva atât de murdar. Acelaşi lucru i l-a repoşat împăratului şi fiul său, Titus. Se povestește că împăratul i-a dat fiului o monedă de aur să o miroasă şi să spună ce a simţit. Fireşte, răspunsul fiului a fost cel aşteptat, adică moneda nu mirosea, deşi provenea din taxa pe urină. În acest moment s-ar fi rostit celebrele cuvinte „banii nu au miros”, replica fiind spusă de împărat către fiul său.
Numele împăratului Vespasian a rămas în istorie legat de toaletele publice în țări precum Franța, Italia sau România. Vespasiană este un cuvânt care se regăsește în dicționarul explicativ și reprezintă chiar o toaletă publică.
Expresia „banii nu au miros” este folosită până în zilele noastre pentru a caracteriza oamenii care vor să se căpătuiască sub orice formă, în orice condiție.