Sunt repuse pe masă măsuri propuse chiar de cei din Ministerul de Interne, cu ani în urmă, dar ignorate. Mai mult, de aproape 15 ani, s-au făcut schimbări în structurile de luptă antidrog care au slăbit eficiența acțiunilor de prindere a traficanților.
2009 este anul în care au început să apară probleme în structurile Ministerului de Interne. Porivit unor surse din sistem, atunci s-au luat măsuri care au dus la scăderea eficienței polițiștilor care erau pe urmele grupărilor infracționale specalizate în vânzarea de stupefiante. Mai întâi a dispărut o direcție întreagă apoi au fost retrași polițiștii antidrog din secții. A urmat desființarea DIICOT București și o mare instabilitate la nivelul Agenției Naționale Antidrog.
2009 – desfinţarea Direcţiei Antidrog şi tranformarea în Serviciu în cadrul DCCO
2011 – închiderea birourilor antidrog de la secţii de poliţie
2011 – dispar 30 de funcţii de la Serviciul Antidrog Bucureşti
2014 – desfiinţarea DIICOT Bucureşti
În 7 ani au fost schimbaţi 10 directori la Agenției Naționale Antidrog.
Potrivit unor surse judiciare, în prezent, un polițist care face cercetare penală la Brigada Rutieră București se ocupă de peste 200 de dosare pe an. Dacă acesta se va transfera la Antidrog, dosarele vor fi repartizate foștilor săi colegi. La investigații criminale situația e și mai gravă. Fiecare polițist ajunge să aibă pe masă în jur de 300 de dosare, jumătate fiind cu autor necunoscut pentru care investigațiile sunt mult mai ample.
sursa: TVR
01.10.2023