Plajele de pe litoralul românesc au intrat în proces de conservare. Autoritățile le-au igienizat și au început montarea gardurilor din stuf, pentru protejarea și menținerea pe loc a nisipului în timpul furtunilor. Astfel, nisipul fin de la suprafață nu se va împrăștia pe faleze sau prin stațiuni. Gardurile se montează pe o suprafață de aproximativ zece kilometri. Unde situația o va impune, se vor crea și dune de protecție.
După încheierea sezonului estival, operatorii economici au predat sectoarele de plajă către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Iar angajații au început igienizarea, afânarea și conservarea acestora. Astfel de garduri din stuf au fost amplasate pe o distanță de mai bine de 10 km. Scopul lor este de a proteja plajele de eroziunea eoliană.
Pe perioada iernii, plajele vor fi monitorizate pentru a se observa dacă nisipul a fost împins către faleză. Gardurile de stuf funcționează asemenea unor bariere, astfel încât nisipul fin să nu se împrăștie în cazul unor rafale puternice.
Dragoș Niculescu – cercetător științific Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța: Aceste bariere păstrează acele granule foarte fine de nisip. Vântul bate, predominat, în direcția NV și l-am avea pe Bulevardul Mamaia și pe faleză.
Conservarea plajelor se face pe trei tronsoane de la Corbu și până în Vama Veche.
Stelică Hagi, director tehnic, Departamentul Dezvoltare, ABADB: Pe anumite zone, pe partea în special spre Mangalia intenționăm să realizăm și niște dune de nisip, care au același rol de a păstra fracția fină la acțiunea eoliană.
Autoritățile iau în calcul redimensionarea gardurilor din stuf, mai ales că, după lărgirea plajelor, cantitatea de nisip este mult mai mare.
În primăvară, pentru plajele care vor avea nevoie de restaurare, vor fi relocați zeci de mii de metri cubi de nisip.
sursa: TVR
17.10.2024