Avertismentul vine de la inspectorii pentru Protecția Consumatorului, care atrag atenția că piața e inundată de tot felul de produse neconforme. Fără etichete și instrucțiuni ori cu substanțe toxice în compoziție, unele jucării le pot pune viața în pericol celor mici. În plus, nu uitați că cel mai prețios cadou pe care îl puteți oferi este timpul petrecut în compania copiilor.
Multe dorințe și tot atâtea provocări pentru părinți și bunici. Alegerea jucăriei perfecte nu e deloc o misiune ușoară.
Inspectorii de la Protecția Consumatorului le atrag atenția adulților să fie atenți la darurile pe care le fac celor mici.
Mai multe jucării periculoase au fost găsite la controalele făcute la comercianți. Produse de tip slime, preferate de cei mici, au fost retrase de la vânzare, pentru că nu aveau etichetă și era imposibil de știut ce conțin.
În alte produse a fost descoperit un praf chimic folosit la fabricarea detergentului sau săpunului, dar care inhalat de cei mici produce iritații grave ale tubului digestiv.
Astfel, e recomandat să cumpărați jucării doar din magazine specializate. Înainte de a le plăti, citiți etichetele produselor dar și avertismentele privind grupa de vârstă a copiilor care le pot utiliza.
În plus, evitați să alegeți jucării care imită armele, diferite produse alimentare ori arcuri cu săgeți pentru copiii prea mici.
Sebastian Hotca, preşedinte interimar al ANPC: Să urmărim și garanțiile acordate de producător pentru aceste produse. Să se solicite bonul de casă, astfel încât, în situația în care se dorește să se formuleze o reclamație, să avem dovada că am cumpărat acel produs.
Un studiu realizat de un magazin online arată că peste o treime dintre părinți cheltuie lunar între 100 și 300 de lei pe jucării.
Specialiștii atrag atenția că un număr prea mare de jucării poate afecta negativ creativitatea și capacitatea de concentrare a copiilor.
sursa: TVR
28.05.2024