La câteva zile după ce un vatman din Capitală a fost testat pozitiv după ce tramvaiul condus de el a fost implicat într-un accident în urma căruia un șofer și-a pierdut viața, analizele de laborator au arătat că bărbatul nu avea nicio substanță ilegală în organism. Prin urmare, aparatul folosit de polițiști a dat eroare. Inițial, bărbatul ieșise pozitiv la amfetamină. Cu toate acestea, reprezentanții polițiștilor susțin că aparatele DrugTest „sunt cele mai performante din lume”.
După accidentul care a avut loc joia trecută în Capitală, în urma căruia un șofer și-a pierdut viața, vatmanul STB a fost testat cu aparatul DrugTest, iar rezultatul a fost pozitiv la amfetamină. Vatmanul a susținut în fața polițiștilor că nu a consumat substanțe interzise, ci doar niște medicamente pentru răceală. Rezultatele INML i-au dat dreptate, trei zile mai târziu.
Dr. Gabriel Gorun, medic primar legist: „Nu este vorba de aparat, de utilizator, este vorba despre metoda științifică, tehnologică, care stă în spatele testării. Acest principiu al metodei pe care se bazează aparatele Poliției predispune la interferențe cu alte tipuri de substanțe, oarecum similare ca structură chimică, dar nu și ca efect.”
STB trage un semnal de alarmă cu privire la calitatea echipamentelor de depistare a substanțelor interzise folosite de Poliție, dar și la oprobiul public la care a fost suspus angajatul companiei, deși nu era vinovat.
Daniel Istrate, director general STB SA: „Rugăm pe această cale Brigada de Poliție Rutieră să arate mai mult echilibru atunci când stabilește vinovăția pe baza testelor DrugTest. Prezumția de nevinovăție este un drept care trebuie respectat.„
Adrian Cuculis, avocat: „În momentul în care ai aparate neconforme, bineînțeles că nu trebuie să fie culpa mea, sau să fie prejudiciul pe care trebuie să îl suport eu ca șofer, ca și conducător auto, în condițiile în care tu îmi retragi permisul de conducere, mă lași alea trei zile cu un oprobiu public aproape definitiv. Ar trebui să existe niște despăgubiri juste.„
Reprezentanții polițiștilor spun că, deși aparatele pe care le folosesc „sunt cele mai performante din lume”, acestea dau unele erori.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt, Poliția Română: „DrugTestele folosite de polițiștii rutieri și sunt de ultimă generație și sunt aceleași care sunt folosite de mai multe state europene, precum și de SUA, iar de calibrarea acestora se ocupă producătorii.”
În acest moment, polițiștii folosesc 800 de aparate drug-test în trafic. Practica a arătat o rată foarte mare de rezultate fals-pozitive.
sursa: TVR
26.09.2024