Autoritatea Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în perioada februarie-martie 2025, o serie de controale ample care au scos la iveală prejudicii financiare majore și nereguli grave în mai multe sectoare economice.
Cu sancțiuni și confiscări care însumează aproximativ 110 milioane de lei în puțin peste 30 de zile, activitatea celor două instituții a fost substanțial mai intensă, proporțional, decât în ultimele șase luni din 2024, când totalul sancțiunilor cumulate a fost de circa 322 de milioane de lei.
Ziare.com a analizat toate comunicatele de presă emise de cele două instituții atât în ultima perioadă, dar și în a doua jumătate a anului 2024 și ce se poate observa în cifre este un elan nemaiîntâlnit al inspectorilor sanitari și fiscali. Deși e puțin probabil să se mențină același ritm al controalelor, dacă restul anului 2025 ar decurge la fel cum a început, nu doar că încasările din sancțiuni ale Finanțelor și Protecției Consumatorilor vor urca la maxime istorice, dar și gradul de conformitate cu legea ar fi pesemne unul greu de comparat cu orice perioadă a ultimelor decenii.
Inspectorii ANAF au aplicat sancțiuni în februarie-martie în valoare de o treime din ultimele șase luni ale anului trecutParcurgând toate informările ANAF din anul 2025, până pe 14 martie, putem observa că Fiscul a descoperit și sancționat fraude și evaziuni fiscale care totalizează peste 107 milioane de lei, dacă excludem confiscările de bunuri și amenzile minore. Principalele domenii investigate au fost comerțul cu textile și încălțăminte, transporturile ilegale, industria auto, construcțiile și comerțul online.
sursa: ziare.com
15.03.2025