Este un sfârşit de săptămână geros în aproape toată țara. Temperaturile sunt mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă. Locuitorii din Moldova și Dobrogea resimt cel mai mult frigul, amplificat și de vântul care suflă și cu 55 de kilometri la oră. De luni, vremea se mai dezmorțește și vom avea din nou temperaturi maxime de 8 grade Celsius.
Alina Șerban, meteorolog ANM: Ne așteptăm ca cele mai scăzute valori să se înregistreze în Moldova și Dobrogea, mâine în mod deosebit. În celelalte regiuni, în Banat, în Crișana, în Maramureș și în Transilvania, temperaturile vorfi normale pentru această perioadă, adică maxime de la 1-2 grade la 6-7 grade, însă nopțile vor fi reci cu temperaturi negative în toată țara. Mai mult decât atât, geroase, adică temperaturi sub -10 grade în depresiuni, cu precădere în estul Transilvaniei unde vor fi cele mai scăzute temperaturi în jurul a -15 grade. De altfel, un tablou termic cumva caracteristic, aș spune, va fi atât astăzi cât și în următoarele 2 zile.
După aceea în partea de sud și de est a țării se mai încălzeste ușor astfel încât nu vom mai înregistra temperaturi negative, iar pe parcursul săptămânii viitoare vorbim de maxime în marea lor majoritate între 1-2 și 7-8 grade. În continuare cele mai ridicate valori în regiunile vestice și cele mai scăzute în cele estice. Vântul cumva va mai intensifica senzația de rece, tot în regiunile estice va sufla cu 45-55 de km/h și în sudul Banatului, a adăugat meteorologul Alina Șerban.
”Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane”, a transmis ANM, vineri dimineaţă.
Potrivit sursei citate, în săptămâna 17.02.2025 – 24.02.2025, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice.
Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării
În săptămâna 24.02.2025 – 03.03.2025, ”temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări”.
”Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile”, a mai transmis ANM.
De asemenea, în săptămâna 03.03.2025 – 10.03.2025, ”mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice”.
Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor avea o tendinţă uşor deficitară în cea mai mare parte a ţării.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.
ANM precizează că este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2005-2024.
sursa: TVR
08.02.2025