S-a depus zăpada la Bâlea Lac, pe Transalpina, dar si în masivul Postăvaru și la Vârful Omu. S-a acoperit cu un strat alb și Bucovina, iar în Harghita localnicii spun că au început să se obișnuiască cu ninsorile de septembrie.
Ploile s-au transformat rapid în ninsoare, la altitudini mari. Pe Transalpina, porțiuni întregi au fost acoperite cu gheață, așa că drumarii au fost nevoiți să intervină.
Cei care vor să urce pe Transalpina în următoarea perioadă trebuie să aiba mașinile echipate de iarnă. Accesul pe șosea, între Rânca si Obârşia Lotrului, se poate face doar între orele 9.00 și 20.00.
Prima ninsoare a căzut la peste 1.500 de metri si la Harghita Mădăraş. Localnicii s-au obișnuit deja cu zăpada, în această perioadă.
Chiar dacă s-a depus zăpadă de câțiva centimetri, drumarii nu au intervenit, pentru că, în zonă, singurul drum de acces este unul forestier, puțin circulat. În Moldova, la Suceava, a nins, ca de sărbători, la cote mai înalte. La Mănăstirea Piatra Tăieturii, din comuna Panaci, la 1.700 de metri altitudine sau la Schitul Stânișoara din comuna Mălini s-a depus zăpada de poveste.
A venit iarna și la Vârful Omu, în Bucegi. Zăpada măsoară deja cinci centimetri, pe alocuri chiar mai mult, din cauza vântului puternic. La fel și la Brașov, pe Vârful Postăvaru. Peisajul s-a schimbat peste noapte însă ninge liniștit, si nu se anunță viscol. Iarnă şi la Balea Lac, unde de asemenea s-a depus strat de zăpadă.
Meteorologii anunță însă că vremea extrem de rece nu va persista. În zilele următoare, temperaturile vor reveni la nivelul normal pentru început de octombrie.
surse: ANM/TVR
01.10.2024