În timp ce în România ambrozia creşte peste tot provocând alergii, în alte ţări, cum este Ungaria, planta este distrusă prin lege. Vecinii noştri nu scapă însă de efectele nocive ale acestei plante pentru că polenul de ambrozie de la noi este dus de vânt până la ei. Din acest motiv, specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că dacă nu vom lua măsuri, populaţia alergică a Europei se va dubla în următorii ani.
Chiar dacă mai sunt două luni până la înflorirea ambroziei, persoanele alergice se plâng deja de simptome. Toate acestea vor fi resimțite și de vecinii noștri europeni, atrag atenția medicii alergologi aflaţi în aceste zile la cel mai mare congres de imunologie din Europa, în Valencia.
Condițiile climatice, curenții de aer favorizează menținerea acestei cantități mari în această zonă. Studiile arată că în următoarele decade împrăștierea va fi către Germania, Italia, Ucraina și în jos către Italia și Spania și Grecia. Practic, o mare parte din Europa va fi cucerită de această plantă.
În prezent, în Europa sunt 33 de milioane de persoane alergice. Specialiştii atrag atenţia că în următorii 10-20 de ani numărul acestora se va dubla.
Ce trebuie sa facem? Normal planta trebuie scoasă din rădăcină. Are o rădăcină foarte mare. Aceasta ierbicidare, chimizare a agriculturii, a pajistilor nu sunt suficiente.
Ambrozia poate provoca alergii grave. După 15 iulie, proprietarii de terenuri care nu iau măsuri pentru eradicarea ambroziei pot primi amenzi substanțiale. Persoanele fizice pot lua amenzi între 1.000 și 5.000 de lei și persoanele juridice de la 10.000 la 20.000 de lei. Mai nou, românii pot semnala autorităților terenurile pline cu ambrozie prin intermediul site-ului hartaambroziei.ro.
sursa: TVR
03.06.2024