Poliţişti, jandarmi şi chiar vameşi, joi, în curtea Liceului Miguel de Cervantes din București. Agenţii au venit, în cadrul unei acţiuni de prevenţie, să îi informeze pe elevi despre riscurile la care sunt supuși în fiecare zi. Pe lângă informaţiile despre droguri şi efectul nociv al acestora, adolescenţii au învăţat şi cum trebuie să se apere atunci când devin victime ale violenţelor atât în şcoală, cât şi în afara acesteia.
Din ce în ce mai mulți tineri sunt atrași de lumea drogurilor. Pentru cei care vor să se oprească, există soluții.
Ramona Dabija, director Agenţia Naţională Antidrog: Față de alte instituții, la Agenție poți veni de trei ori într-o sesiune de informare și abia a patra oară dacă vrei să continui trebuie să vii cu acordul părinților și ne bucurăm să vedem că sunt din ce în ce mai mulți copii care vin mai întâi să se informeze ei, să fie convinși că își doresc schimbarea, și abia apoi vin însoțiți de părinți.
Alte probleme stringente în lumea adolescenţilor sunt bullying-ul, dar și portul de arme albe în școli.
Alexandru Leuțu Cotroceanu, director Direcţia Siguranţă Şcolară din cadrul IGPR: Mulți dintre copii vin cu diverse obiecte. Cuțitul e cel mai frecvent pe care îl au. Chiar pe trotuarul școlii, era un grup de copii, unul dintre ei avea 11 ani și avea în mână un cuțit tip fluture. Am coborât din mașină, i-am luat cuțitul, l-am dus în unitatea de învățământ.
Este important ca cei atacaţi să ştie cum să se apere. Profesorii şi directorii liceelor cunosc aceste probleme şi şi-ar dori un plus de protecţie.
Camelia Rădulescu, director, Liceul Miguel de Cervantes: Mi-aș dori în primul rând o mai bună pază în școli. Mi-aș dori ca în școlile din România să existe un mediator școlar pe fiecare unitate de învățământ care să se ocupe mai îndeaproape de problemele elevilor.
Sunt însă şi unităţi de învăţământ care neagă existența problemelor privind consumul de droguri, de alcool sau a cazurilor de violenţă printre elevi şi care resping acţiunile de prevenţie.
sursa: TVR Info
19.05.2023