A intrat în vigoare legea care interzice jocurile de noroc, a păcănelelor, în localităţile cu mai puţin de 15 mii de locuitori! Acestea nu ar trebui să mai funcționeze in special în zone unde nu existau restricții până acum: lângă școli, primării sau alte instituții frecventate de foarte mulți copii. E un fenomen periculos care a luat amploare dar greu de combătut în ciuda legislaţiei actuale. Sălile cu aşa numitele slot-mashine erau și azi deschise, inclusiv în locurile interzise. Și vor rămâne așa. Până le expiră licenţa de funcţionare.
În comuna Cumpăna din județul Constanța, sunt patru săli de jocuri. Chiar lângă primărie și şcoală. Conform noilor reguli, ar trebui să își oprească activitatea sau aparatele de tip slot mashin ar trebui să dispară pentru că în comună sunt mai puțin de 15 mii de locuitori. Realitatea este alta.
Sunt mulți cei care ajung dependenți de aceste jocuri și pierd sume uriaşe de bani. Inclusiv adolescenți și copii. Iar mulți clienți ajung să împrumute bani sau sa fac ilegalităţi pentru a putea continua să joace.
În localităţile de pe Valea Someşului majoritatea aparatelor de jocuri de noroc sunt încă în funcţiune. Aici, la Maieru cel mai apropiat spaţiu unde sunt astfel de aparate sunt chiar la intrare în Liceul Tehnologic.
Angajaţii din sălile cu jocuri de noroc nu au dorit să vorbească în faţa camerei, dar ne-au declarat că nu au ştiut, nu au primit nicio informare oficială sau că li s-a spus că pot să îşi desfăşoare activitatea până la expirarea licenţei pentru care au plătit.
În această situaţie sunt multe dintre sălile de jocuri de noroc. Pot funcţiona, în baza licenţei, chiar şi în localităţile în care, conform legii, nu mai au voie. De controlul acestor firme se ocupa Oficiul Național al Jocurilor de Noroc.
Noua lege, care nu se referă și la casele de pariuri, instituie taxe mai mari pentru operatorii din industrie, cere baze de date cu jucătorii şi interzice alcoolul în locaţii.
sursa: TVR
30.04.2024