Peste 85% dintre oameni sunt îngrijorați de impactul dezinformării online și 87% consideră că aceasta a afectat deja politica țării lor, potrivit unui sondaj global, în timp ce Națiunile Unite au anunțat un plan de combatere a fenomenului, potrivit The Guardian.
Un sondaj realizat la inițiativa UNESCO în 16 țări care urmează să organizeze alegeri naționale anul viitor – cu un total de 2,5 miliarde de alegători – a arătat cât de urgentă a devenit nevoia unei reglementări eficiente, a declarat organizația.
Sondajul realizat de institutul de sondaje Ipsos pe un eșantion de 8 000 de persoane din țări precum Austria, Croația, SUA, Algeria, Mexic, Ghana și India, a arătat că 56% dintre utilizatorii de internet au aflat știrile în principal de pe rețelele de socializare, mult mai mult decât de la televizor (44%) sau de pe site-urile media (29%).
Mediile sociale au fost principala sursă de știri în aproape toate țările, în ciuda faptului că încrederea în informațiile furnizate de acestea era semnificativ mai scăzută decât în mass-media tradiționale: 50% față de 66% pentru televiziune, 63% pentru radio și 57% pentru site-urile și aplicațiile media.
În toate cele 16 țări, 68% dintre respondenți au afirmat că rețelele de socializare sunt cele în care știrile false sunt cele mai răspândite, înaintea aplicațiilor de mesagerie (38%), o convingere “covârșitor de răspândită în toate țările, grupurile de vârstă, mediile sociale și preferințele politice”.
Dezinformarea a fost considerată în proporție covârșitoare o amenințare concretă, 85% dintre respondenți declarându-se îngrijorați de influența acesteia. 87% au declarat că dezinformarea a avut deja un impact major asupra vieții politice naționale și că va juca un rol în alegerile din 2024.
sursa: TVR
08.11.2023