Mai mult de jumătate dintre români cheltuie în jur de 90% din veniturile din fiecare lună. Majoritatea banilor se duc pentru lucruri de care au nevoie în mod curent, și mult mai puţini ajung în economii sau pentru dorinţe. Sunt date care rezultă dintr-un studiu recent de Centrul de Formare Apsap. Sociologii și analiștii economici explică de ce am ajuns în această situație.
Într-un studiu recent, aproape 4 din 10 români au spus că folosesc până la 90% din venitul lunar pentru cheltuielile curente, iar 17% chiar peste 90 de procente.
Nivelul cheltuielilor diferă şi în funcție de vârstă. Astfel, pentru persoanele de peste 60 de ani, sănătatea reprezintă principala preocupare financiară.
Potrivit studiului, 83% dintre aceste persoane sunt nevoite să aloce sume considerabile pentru tratamente medicale, controale periodice și transport în scop medical.
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, au alte opţiuni: mai mult de jumătate dintre ei acordă prioritate cheltuielilor pentru divertisment și activități recreative.
Sănătatea a ajuns un domeniu de spaimă pentru mulți dintre români, prețurile mari ale medicamentelor, costurile asistenței medicale fiind cu mult peste puterea majorității, mai ales a pensionarilor. De aici și această teamă legată de costuri.
Pentru restul populației, teama de facturi se află în prim plan, pe măsură ce acestea cresc de la o lună la alta.
Același studiu, realizat de Centrul de Formare Apsap, mai arată că veniturile persoanelor de peste 60 de ani rareori depășesc pragul de 3.000 de lei.
Cercetarea a fost făcută pe un eșantion de 1529 de respondenți la un nivel de încredere de 95% și are o marjă de eroare de plus-minus 2.5 la sută.
sursa: TVR
26.01.2025