O investigație a fost lansată de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor cu privire la un analgezic popular legat de o serie de boli și decese, potrivit The Guardian.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), una dintre cele mai mari autorități de reglementare din UE, a confirmat vineri că analizează metamizolul analgezic (denumit și noraminofenazonă, cu denumirea comercială Algocalmin, utilizat sub formă de metamizol sodic) , care poate duce la agranulocitoză, o afecțiune potențial fatală în care celulele albe ale unui pacient sunt sever epuizate.
A fost dezvăluit de către The Observer în noiembrie anul trecut că un grup de pacienți din Spania a lansat o acțiune în justiție împotriva guvernului lor pe motiv că nu a reușit să protejeze oamenii împotriva efectelor secundare ale medicamentului.
Medicamentul, comercializat în Spania sub marca Nolotil, este deja interzis în mai multe țări, inclusiv în Marea Britanie. EMA a spus că există „îngrijorări că măsurile în vigoare pentru a minimiza riscul cunoscut de agranulocitoză ar putea să nu fie suficient de eficiente”.
Revizuirea EMA a fost solicitată de agenția finlandeză de medicamente după cazuri recente de agranulocitoză. O companie care comercializează metamizol în Finlanda a cerut retragerea autorizației sale de piață din motive de siguranță, a spus EMA.
Autoritatea de reglementare a spus: „Comitetul va evalua impactul agranulocitozei asupra raportului beneficiu-risc al medicamentelor și va emite o recomandare dacă autorizațiile lor de introducere pe piață ar trebui menținute, modificate, suspendate sau revocate în UE.”
Agenția a spus că informațiile despre produs despre metamizol enumeră agranulocitoza ca fiind un efect secundar rar (care apare la până la 1 din 1.000 de persoane) sau un efect secundar foarte rar (până la 1 din 10.000). Măsurile pentru a minimiza acest risc au variat de la o țară la alta, se arată în comunicat.
Asociația Pacienților Afectați de Medicamente (ADAF) din Spania spune că reacțiile adverse la medicament au dus la sepsis, amputații și decese. A identificat aproximativ 350 de cazuri suspecte de agranulocitoză între 1996 și 2023, implicând 170 de britanici care locuiesc sau erau în vacanță în Spania.
sursa: ziare.com
17.06.2024