Consumat din necesitate, apoi la recomandarea medicilor, folosit în cosmetică, încondeiat, dăruit de ţari şi purtat de ţarine, furat, pierdut, licitat de mari colecţionari, oul este sărbătorit în fiecare a doua vineri din octombrie, în cadrul Zilei Mondiale a Oului.
Cele mai importante beneficii ale oului
1. Foarte hrănitoare
Ouăle întregi sunt bogate din punct de vedere nutrițional, furnizând aproape toate substanțele nutritive de care avem nevoie. Ele sunt surse utile ale unor nutrienți greu de obținut, cum ar fi vitaminele D și B12, precum și iodul. Ouăle sunt considerate o sursă “completă” de proteine, deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care trebuie să îi obținem din masa noastră.
2. Poate susține sănătatea inimii
Ouăle sunt bogate în mai multe substanțe nutritive benefice pentru sănătatea inimii, cum ar fi betaina și colina. Un studiu efectuat pe aproape o jumătate de milion de persoane în China arată că un ou pe zi poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, deși experții subliniază că ouăle trebuie consumate ca parte a unui stil de viață sănătos pentru a fi benefice.
3. Sursă de colină
Ouăle sunt una dintre cele mai bune surse de colină. Acest nutrient despre care se vorbește puțin este necesar fiecăruia dintre noi pentru formarea membranelor celulare și pentru funcționarea creierului, inclusiv a memoriei. Este deosebit de important în timpul sarcinii și alăptării, când un aport adecvat de colină este esențial pentru dezvoltarea normală a creierului.
4. Poate susține sănătatea ochilor
Pe măsură ce îmbătrânim, este normal ca vederea noastră să înceapă să se deterioreze, dar există unii nutrienți utili, obținuți printr-o dietă echilibrată, care pot contribui la susținerea sănătății ochilor. Ouăle sunt un exemplu de aliment foarte bun pentru ochi. Gălbenușul conține cantități mari de caroteni, în special luteina și zeaxantina, care sunt importante pentru prevenirea degenerării maculare și a cataractei. Ouăle sunt, de asemenea, o sursă de vitamina A, care este esențială pentru o vedere bună.
5. Pot susține gestionarea greutății
Ouăle sunt bogate în proteine, care sunt mai sățioase decât grăsimile sau carbohidrații. Studiile arată că un mic dejun cu ouă este mai hrănitor decât un mic dejun cu carbohidrați, calculat în funcție de calorii și, mai mult, poate ajuta la reducerea aportului de calorii mai târziu în cursul zilei.
Dăruit de ţari şi purtat de ţarine, furat, pierdut, licitat de mari colecţionari, oul este o bijuterie
Iar cel mai de seamă reprezentant este oul Fabergé sau oul cu surprize.
Pe 25 februarie 2015 Fabergé a prezentat un nou ou lucrat în stil imperial, la aceleaşi standarde care i-au adus renumele. “Fabergé Pearl Egg” este decorat cu 139 de perle albe fine şi peste 3.300 de diamante şi marcheză 100 de ani de la crearea ultimului ou imperial.
Este primul dintr-o viitoare serie Fabergé.
Oul imperial
Istoria lor începe în Rusia anului 1885, atunci când ţarul Alexandru al III-lea a comandat o bijuterie în formă de ou, pe care a dăruit-o soţiei sale, Maria Feodorovna. Ingeniosul dar marca a 20-a aniversare a logodnei lor, dar şi sărbătoarea pascală.
Se spune că inspiraţia ţarului pentru acest original cadou a fost un ou deţinut de mătuşa soţiei sale, Prinţesa Marie Wilhelmine a Danemarcei, care în copilăria ţarinei i-a captivat imaginaţia cu poveşti despre acest ou.
De atunci, Peter Carl Fabergé a devenit bijutierul curţii imperiale şi a creat în fiecare an câte o bijuterie sub formă de ou, pe care ţarul o oferea soţiei sale, cu ocazia sărbătorii pascale sau pentru a celebra evenimente importante.
Deşi faima casei Fabergé se identifică cu numele acestuia, Peter Carl Fabergé a fost mai mult un vizionar şi un creator, decât un executant de bijuterii.
Obiceiul familiei Romanov de a dărui ouăle Fabergé s-a transmis mai departe Ţarului Nicolae II, care oferea aceste cadouri mamei şi soţiei sale. În total, 50 de ouă au fost produse pentru ţarii ruşi, însă câteva s-au pierdut.
Tradiţia a fost întreruptă între 1904 si 1905 din cauza războiului ruso-japonez. După Revoluţia Rusa, când casa de bijuterii i-a fost naţionalizată, Peter Carl Fabergé a fugit în Elveţia, unde a şi murit în 1920.
14.10.2022