Ziua Copiilor este marcată de fapt de mai multe ori în fiecare an. Sunt zile naţionale ale copiilor, sărbătorite de fiecare ţară la date diferite, în funcţie de propria istorie şi de tradiţiile locale. Este vorba despre o iniţiativă a Conferinţei Mondiale pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor organizată la Geneva în august 1925, când a fost adoptată prima Declaraţie pentru Protecţia Copilului.
Însă, Ziua Internaţională a Copiilor a fost instituită la propunerea ONU în anul 1950, şi serbată de atunci, an de an la 1 iunie.
În România, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la 1 iunie 1950.
Ziua Internaţională a Copiilor este sărbătorită la 1 iunie, de 47 de state ale lumii, în aceeaşi zi cu Ziua Mondială a Părinţilor, proclamată de Adunarea Generală a ONU în 2012, pentru a le arăta părinţilor din întreaga lume respectul cuvenit.
Celebrată la nivel mondial, ziua dedicată părinţilor este o oportunitate pentru exprimarea preţuirii faţă de toţi părinţii, pentru angajamentul lor dezinteresat faţă de copii şi pentru sacrificiul lor pe tot parcursul vieţii în educarea şi protecţia copiilor.
Fiecare ediție a Zilei Internaționale a Copilului are o temă specială – „Copiii de astăzi, sprijinul de mâine”. Pentru cei care nu știu, Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită ca Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor în multe țări. Mai multe organizații non-profit și-au depus toate eforturile pentru succesul acestei zile. Este vorba despre prețuirea copiii, lăudându-i și încurajându-I, dar și învățându-i care le sunt drepturile.
sursa: TVR
01.06.2024