ADU-ȚI AMINTE DE ZIUA DE ODIHNĂ, CA S-O SFINȚEȘTI. SĂ LUCREZI ȘASE ZILE ȘI SĂ-ȚI FACI LUCRUL TĂU. DAR ZIUA A ȘAPTEA ESTE ZIUA DE ODIHNĂ ÎNCHINATĂ DOMNULUI DUMNEZEULUI TĂU.
EXODUL 20:8-10
În lumea noastră plină de tehnologie, înconjurată de stres și aglomerată, avem nevoie de o pauză săptămânală de 24 de ore. Trebuie să ne odihnim de suprastimularea sistemului adrenergic al corpului nostru, rădăcina multor probleme moderne de sănătate legate de stres. De aceea, Dumnezeu ne-a oferit în dar Sabatul.
Încă de la început, oamenii trebuiau să muncească șase zile și să se odihnească timp de o zi – un ritm despre care istoria a arătat că se potrivește perfect vieții umane. De-a lungul timpului s-au încercat și alte cadențe. De exemplu, în 1793, francezii au adoptat un calendar de 12 luni a câte 30 de zile fiecare. Angajații au rămas la serviciu timp de nouă zile și s-au odihnit doar în a zecea zi. Totuși, acest program a fost rapid abandonat din cauza suprasolicitării muncitorilor, această activitate continuă afectând deopotrivă relațiile sociale și familiale.
În prezent, știința susține necesitatea unei zile de odihnă săptămânale. O zi liberă oferă o pauză binevenită din alergarea și suprasolicitarea zilnică și, alături de un somn odihnitor, determină îmbunătățirea sistemului imunitar. Punerea deoparte a unui timp săptămânal redă energia și acuratețea mintală, crește creativitatea, productivitatea și îmbunătățește memoria de scurtă durată. Aceasta promovează bunăstarea, îmbunătățește starea de spirit și consolidează relațiile interumane.
Ideea de a ne odihni o zi pe săptămână este la fel de veche ca începutul rasei umane. Ziua a șaptea a fost darul lui Dumnezeu la Creație pentru om, cu scopul de a păstra viața și sănătatea omului și de a-i oferi binecuvântate clipe de comuniune cu Creatorul. „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat” (Marcu 2:27). Tot ceea ce a rânduit Dumnezeu este pentru binele umanității. Vă invit astăzi să ne bucurăm de darul odihnei oferit de Dumnezeu!
autor: Paula-Cristina Morariu