După două zile cu temperaturi aproape caniculare și aer irespirabil, în ţară pare că s-a întors toamna, iar la munte, chiar iarna. Plouă torențial în multe județe, iar la munte a nins. Diferenţele de temperatură au fost considerabile, de la o zi la alta, mai ales în vestul și centrul ţării. Încălzirea globală este cea care accentuează contrastele vremii, avertizează climatologii.
Clujenii s-au trezit cu iarna la geam. A fulguit de dimineață și temperatura a fost de 4 grade Celsius. Marți, urcase până la 25.
La munte, la peste o mie de metri altitudine, s-a depus chiar zăpadă proaspătă. Și e din nou alb totul în jur.
Au fost schimbări bruște de temperatură în tot vestul, centrul și nordul țării. Și a plouat.
În sud-estul țării nu au scăzut atât de mult temperaturile, deocamdată, însă este în vigoare un cod galben de ploi torențiale, intensificări ale vântului și chiar grindină.
Mihai Timu, meteorolog: Până la sfârșitul săptămânii estimăm valori termice în toată țara apropiate și sub normele climatologice. Maxime între 10 și 17 grade, minime 2 -10 grade. Ne întoarcem mai degrabă la temperaturi de final de luna martie. În ultimele luni au fost mai multe astfel de perioade cu schimbări bruște de temperatură.
Roxana Bojariu, climatolog, Administraţia Naţională de Meteorologie: Dincolo de capriciile inerente ale vremii, vedem că intensitatea acestor fluctuații este mult mai mare, în general amplitudini mai mari decât în primăverile din deceniile trecute. Avem o accentuare a contrastelor din cauza încălzirii globale.
De săptămâna viitoare, temperaturile mai urcă, însă am putea avea parte în continuare de ploi, anunță meteorologii.
surse: ANM/TVR
18.04.2024