Corina Matei: Speranța noastră versus Nostradamus

Adaugat la data septembrie 28, 2017 cu 2 comentarii

Este o nouă zi însorită de toamnă, cu binecuvântările și impasurile ei, cu rutina activităților cotidiene, pentru unii, cu evenimente și misiuni speciale, pentru alții. În orice caz, o zi în care avem răgazul de a respira, de a ne urma programele, de a concepe noi proiecte. Pe fundalul acesta, internetul vine să servească o știre nouă, „caldă”, livrată din partea lui… Nostradamus: că anul 2018 va fi apocaliptic. Iarăși. Se anulează știrile asemănătoare din 2016, 2013, 2010, 2000 etc. Ca și cum Nostradamus ar fi o bancă de informații aleatoare, modulare, criptate de secole, dar foarte accesibile și clare, în momente de grație, nu se știe căror redactori agramați, care-și trimit articolele fără măcar să le citească, pentru a face mai repede înconjurul lumii. Ca de obicei, nu se precizează sursa decriptărilor unui text medieval, scris într-o franceză pe care câțiva „inițiați” de prin universități o mai înțeleg cum se cuvine. Cât despre interpretări, ignoranta lume a satului, a „satului global”, nici nu se gândește la puzderia de erori hermeneutice comise de-a lungul timpului, față de un mesaj foarte ambiguu, metaforic, codificat cultural într-o epocă deja necunoscută astăzi, celor mai mulți.

Însă mare mi-a fost mirarea să aud un intelectual pe care-l admiram că, între Nostradamus și cartea biblică a Apocalipsei, mai credibil este primul, pentru predicții ale viitorului. Așadar, atunci când îl credităm pe călugărul Nostradamus, ne raportăm la o Providență care coordonează cursul evenimentelor viitoare; altfel, de unde și-ar fi luat el inspirația? În ce mă privește, înțelegând din Cartea cărților că, în afara lui Dumnezeu, nimeni nu poate cunoaște ziua finală, am ajuns să gândesc că exact zilele și anii dați ca siguri pentru sfârșitul lumii pot fi considerați dincolo de acest pericol; tocmai pentru că Providența nu ascultă de comandamentele noastre omenești.

În momente ca acestea, putem realiza cât de util este jurnalismul creștin: pentru a restabili profesionalismul în culegerea, selectarea, documentarea știrilor, a informațiilor de tot soiul; pentru a reafirma valori morale „uitate”; pentru a trata cu seriozitate și a consulta specialiști în textele inspirate; pentru a-și fixa ca scop să servească publicul, nu interese absconse; iar pentru asta, să-l respecte, mai întâi de toate; să promoveze o atitudine civică sănătoasă, optimistă, solidară, constructivă.

Este ceea ce face și Centrul Media Adventist și îi sunt recunoscătoare pentru gura de oxigen pe care o oferă, constant și lucid; este o alternativă la intoxicarea mediatică a internetului care se comportă, adesea, ca gura satului sau ca nebunul satului global.

autor: lect. univ. dr. Corina Matei, realizator al emisiunii Convorbiri de seara de la Speranta TV

2 Comentarii

  1. Multumim, un articol exelent!

  2. Hermeneutica şi maieutica merg la braţ. Traseul urmat poate fi obositor, chinuitor, poate chiar nimicitor sau, dimpotrivă, o gură de speranţă, poate echilibrul mult aşteptat. Şi totul depinde de punctul de referinţă ales.

Lasa un comentariu


hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google