Reteta zilei – Ţelină cu ciuperci

Adaugat la data noiembrie 26, 2015 cu 1 comentariu

O insemnatate importanta a gatitului responsabil, pe langa aceea a pastrarii sanatatii, este protejarea mediului inconjurator. A nu arunca uleiul alimentar uzat este rezultatul gătitului responsabil. Uleiul alimentar folosit reprezinta o resursă regenerabilă. Acesta poate fi reciclat și transformat în biodizel. Mai mult decat atat: din produsele secundare rezultate în urma producerii biodieselului se produc săpun și decofrant (un material folosit în turnarea cofrajelor din construcții).
Carburanții biodiesel sunt o alternativă ecologică la motorină, fiind cu mult mai puțin poluanți, dar oferă și avantajul ca pot fi produși din mai multe surse regenerabile, principala modalitate folosită fiind uleiurile vegetale. Biodieselul oferă reduceri ulei uzat - viata-libera rosubstanțiale ale emisiilor de monoxid de carbon, reducand emisiile compușilor cancerigeni cu aproape 85% față de motorină.
La începutul secolului XXI, în contextul căutării de noi surse de enegie și a îngrijorării privind încălzirea globală, s-a impulsat folosirea uleiurilor vegetale, în locul derivaților din petrol.
Uleiosul este un proiect pilot de colectare urbană a uleiului alimentar și a grăsimilor alimentare de uz casnic.
Colectarea se face gratuit ori de câte ori ati adunat minimum 2 l de ulei uzat.
Foarte puţini oameni știu că uleiul alimentar uzat aruncat in canalizare este nociv atât pentru ei cât și pentru mediu, pentru ca are loc corodarea și înfundarea țevilor de canalizare, costurile de întreținere și curățare a stațiilor de epurare revenind consumatorului casnic.
Si de asemenea are loc poluarea apei și a solului (uleiul alimentar uzat formează o peliculă deasupra apei la contactul cu aceasta, oprind oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă. Uleiul ajuns in sol impiedica regenerarea acestuia facandu-l neproductiv. Daca alegeti sa gatiti cu responsabilitate, pe site-ul www.uleiosul.com aflati ce sa faceti mai departe.

Astazi vom gati telina cu ciuperci la cuptor, pentru care ne trebuie un pic mai mult ulei. Insa de acum stim ce sa facem cu el, dupa ce tava se va goli.Asadar sa trecem la treaba.

Ne trebuie:
2 rădăcini de ţelină
3 cepe tocate mărunttelina - bbcgoodfood com
1 kg de ciuperci proaspete
1 cană de suc de roşii
1 lingură de făină
1 legătură de pătrunjel
ulei
sare

Se curăţă rădăcinile de ţelină destul de adânc ca să nu rămănă nimic din partea fibroasă care le îmbracă. Se taie în două, iar fiecare jumătate în felii de 1 cm grosime. Se pun la fiert cu apă rece, cât să le acopere şi puţină sare. Se fierb până încep să se înmoaie, se scot din apă şi se scurg bine. Ceapa, presărată cu sare, se înmoaie, se adaugă peste ea o lingură de făină şi se stinge cu sucul de roşii. Se fierbe bine sosul apoi se adaugă uleiul şi pătrunjelul.
Ciupercile tocate se pun cu puţină sare în tigaie, pe foc, să se înmoaie. Se alege un vas înalt, în care se aşază un rând de ţelină, un rând de ciuperci şi sosul. Se dă la cuptor 20 de minute.

Nu uitati de Proiectul Uleiosul. Gasiti detalii pe site-ul www.uleiosul.com

Ramaneti in forma: mancati intelept!

26.11.2015

 

sursa foto: 1. gourmandelle.com; 2. viata-libera.ro; 3. bbcgoodfood.com

1 Comentariu

  1. Este gustos si sanatos!

Lasa un comentariu


hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google