O nouă predicție gravă legată de Groenlanda

Adaugat la data noiembrie 13, 2017 cu niciun comentariu

Stratul de gheață din Cordillera s-a înjumătățit în doar 500 de ani la sfârșitul ultimei ere glaciare din cauza încălzirii climei. Ce indică acest lucru? Faptul că și calota glaciară a Groenlandei din prezent ar putea avea un destin similar, conform unui nou studiu publicat în jurnalul ”Science” citat duminică de Xinhua.

În Pleistocen, care corespunde cu sfârșitul ultimei ere glaciare, stratul de gheață din Cordillera, similar calotei glaciare a Groenlandei din punct de vedere al masei, acoperea zone întinse din America de Nord.

Potrivit studiului, topirea stratului de gheață din Cordillera a cauzat o creștere a nivelului mării cu circa șase metri, dar și schimbări semnificative în ceea ce privește temperatura și circulația generală oceanică.

Din cauză că apa rece este mai densă decât cea caldă, apa conținută de straturile de gheață se scufundă după ce se topește provocând o întrerupere a „benzii transportoare” a circulației oceanice și o schimbare a climei.

Studii anterioare au identificat dovezi ale prezenței stratului de gheață în vestul Canadei datând din urmă cu 12.500 de ani, însă noi date demonstrează că zone întinse din regiune au fost lipsite de gheață cu doar 1.500 de ani înainte, ceea ce dezvăluie faptul că straturile de gheață pot avansa și se pot retrage într-o perioadă relativ scurtă de timp.

13.11.2017

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google