Lucian Cristescu: Igiena minții

Adaugat la data septembrie 12, 2017 cu niciun comentariu

Cercetătorii care studiază ființa umană au descoperit că 86% din toate informațiile le primim prin văz.

„Ochiul nu se mai satură privind”, spunea înțeleptul Solomon (Eclesiastul 1:8).

A fost un timp când oamenii se „săturau” privind doar spectacolul străzii, al vitrinelor. Vremurile post-moderne ne-au inundat cu nenumărate canale video: televizor, internet…
Dacă ar fi să facem o medie câte ore lăsăm ochiul să se hrănească cu „noutați”, ne-am speria. Unii ajung la 5-6 ore pe zi. Nu este minunat?

Așa pare la prima vedere. Numai că mintea noastră, sărmana, este sub o permanentă presiune. Ea își are ritmul ei de asimilare. Apoi trebuie să așeze toate informațiile în sertarele cuvenite, ca să putem face conexiuni bune atunci când judecăm lucrurile.

Neurofiziologii spun că mintea nu se odihnește total nici în somn, căci în timpul viselor, ea sortează bagajele adunate aleatoriu și se chinuie să le găsească locul potrivit.

Dar nu asta este cea mai mare problema a minții. Căci nu de muncă se teme, ci de bagaje adunate de prin gunoaie, care miros urât și infestează toată magazia de informații cu armatele lor de „microbi”.

Mai exact, se știe că procesul de judecare mintală și de luare de decizii DEPINDE de stocul informațional acumulat în memorie. Iar dacă stocul acesta este plin de „cozi de șoricel, de pisici moarte” și alte gunoaie, judecata însăși ne va împinge la decizii
dezastruoase. Oare nu de aceea lumea în care trăim a luat-o razna?

Ce-i de făcut?

Știu că televiziunile „vând ce merge mai bine pe piață”, iar lumea este avidă de scandal și fărădelegi picante. Veștile sunt savuroase, dar pe urmă otrăvesc sufletul și poluează mintea.

Suflete, caută un izvor curat pentru ochi. Evită canalele în care fluxul poartă dejecțiile imoralității și crimelor lumii. Îmbibă-ți cugetele cu lucruri curate și înălțătoare ce te vor face să dorești o lume mai bună.

Caută „SperantaTV” !

Autor: pastor Lucian Cristescu 

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google