Costi Gogoneaţă: de la Cuvânt la Faptă: rostește întotdeauna adevărul

Adaugat la data mai 12, 2017 cu niciun comentariu

Zaharia 8:16 p.p. Iată ce trebuie să faceţi: Fiecare să spună aproapelui său adevărul

Provocările creștinului autentic fac parte din multe categorii și sunt de o complexitate abisală. În raport cu Dumnezeu, cât și cu semenul, fiecare faptă sau vorbă implică un devotament profund față de valorile promovate de Christos.

Una din încercările cotidiene ale fiecăruia dintre noi rămâne modul în care ne adresăm celor din jur, având întotdeauna de ales între a spune răspicat adevărul sau a rosti cu nonșalanță cuvinte cu dublu înțeles, ba chiar inventate. Prin urmare, lansez spre dezbatere următoarea întrebare: care sunt avantajele asumării unui fel de vorbire simplu, onest, dar mai ales sincer?

Studiu

Psihologii de la Universitatea „Notre Dame“, Indiana (SUA) au concluzionat în urma unei cercetări de specialitate că adevărul are efect benefic atât asupra sănătății fizice, cât și pshihice. Reversul acestui tip de comportament, din contră, proavoacă afecțiuni de ambele tipuri.

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au supus 110 participanţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 71 de ani, la anumite teste, timp de mai bine de două luni. Primei grupe, formate din 55 de participanţi, i s-a cerut să spună doar adevărul, putând să omită anumite răspunsuri, să nu le dea sau să le păstreze în secret. Celuilalt grup nu i s-a dat nicio indicaţie, membrii lui putând oricând să mintă.

După 10 săptămâni, specialiştii au constatat că sănătatea grupului care nu minţea era mai bună decât a celui care minţea. Au observat, de asemenea, că, pe măsură ce numărul de minciuni creştea, sănătatea se înrăutăţea, iar când numărul scădea, sănătatea se îmbunătăţea. Grupul care nu minţea a experimentat mai puţine dureri de gât, de cap, răceli, iar din punct de vedere psihologic, mai puţin stres şi melancolie. În schimb, grupul care nu a primit indicaţii în sensul acesta, permiţându-i-se să mintă, a atins cote de stres mai mari.

Rezultatele, care au fost prezentate la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane de Psihologie, au arătat că există o legătură între a spune minciuni şi starea sănătăţii din cauza faptului că, atunci când o persoană nu minte, nu este stresată cum sunt cele care o fac, pentru că nu are nimic de ascuns. S-a constatat, de asemenea, că onestitatea a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor interumane.

În sprijinul acestei cercetări vin si afirmațiile psihologului Robert Feldman, de la Universitatea Massachusetts (SUA), autor al unui bestseller despre minciună care e convins că adevărul îi face pe oameni mai sănătoşi, iar beneficiile se văd în relaţiile cu ceilalţi.

Libertatea adevărului

Potrivit revistei Time în 1970, Katherine Power, o studentă la Universitatea Brandeis din Boston, conducea o organizaţie studenţească cu idei radicale. Ea şi alţi câţiva studenţi au plănuit să jefuiască o bancă pentru a strânge bani cu scopul de a cumpăra arme pentru Panterele Negrele. Kathy conducea maşina cu care trebuiau să fugă, însă jaful nu a decurs cum fusese plănuit. Alarma s-a declanşat şi ofiţerul de poliţie,Walter Schroeder, a intervenit. Unul dintre complicii lui Kathy a tras focuri de armă şi Schroeder a fost omorât. În acea noapte Kathy a început o viaţă de fugar, fiind considerată înarmată şi foarte periculoasă. Astfel, ea a ajuns pe lista FBI, a celor mai vânaţi infractori. Spre sfârşitul anilor 70, Power s-a mutat în Oregon. Acolo ea şi-a schimbat numele în Alice Metzinger şi a început o afacere în domeniul restaurantelor, şi-a cumpărat o casă, s-a căsătorit şi a dat naştere unui băiat. Avea o viaţă socială activă şi se părea că avea toate motivele să fie liniştită. Însă, ajunsă la vârsta de 44 de ani, Kathy Power era obosită de sentimentele de vinovăţie şi a ajuns într-o stare de depresie cronică. În cele din urmă, Kathy a făcut singurul lucru care ar fi putut-o ajuta. În septembrie 1993, s-a predat poliţiei din Boston . „Am ales să spun adevărul, indiferent de consecinţe, decât să-mi trăiesc restul vieţii în ascunzişuri şi ruşine.”

Începând de astăzi, responsabilitatea rostirii adevărului vă va urmări la fiecare pas. Fiți foarte atenți la modul în care veți folosi darul vorbiri pentru că aceasta poate fie să zidească, fie să dărâme: prietenii, relații de familie, legături spirituale etc. Nu uitați sfatul simplu, dar plin de învățătură al Mântuitorului regăsit în Matei 5:37: Felul vostru de vorbire să fie:„Da, da; nu, nu„; ce trece peste aceste cuvinte, vine de la cel rău.

Autor: pastor Costi Gogoneață, realizator al rubricii „Mic dejun pentru suflet„ la postul de televiziune Speranţa TV

Niciun comentariu

Lasa un comentariu


hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google