Costi Gogoneață- de la Cuvânt la faptă: Fii dependent

Adaugat la data iulie 17, 2017 cu niciun comentariu

Rugaţi- vă neîncetat – 1 Tesaloniceni 5:17

A privi la Hristos și a-L urma îndeaproape, rămâne fără doar și poate ținta zilnică a fiecărui creștin veritabil, indiferent de contextul în care se află sau provocările pe care trebuie să le înfrunte. A reuși acest fapt în plin secol al informației, când totul se învârte în jurul a cu totul alte priorități, denotă cu adevărat o preocupare aparte spre câștigarea Cerului și salvarea propriului suflet.

Privind și analizând un astfel de comportament, în mintea unora dintre noi, inevitabil va răsuna întrebarea: Care este secretul?

În căutarea tainicului răspuns (care să vă însuflețească trăirile, dar care în egală măsură să fie și demn de încredere și de urmat) vă canalizez atenția spre modul dependent, dar exemplar al Mântuitorului de a-și îndeplini misiunea, chemarea, scopul, țința. Ca atare citez versetul 35 relatat de evanghelistul Marcu în capitolul 1: (…) pe cînd era încă întuneric de tot, Isus S-a sculat, a ieşit, şi S-a dus într-un loc pustiu. Şi Se ruga acolo.

Având în vedere acest fapt incontestabil care a reușit să ducă la bun sfârșit Planul de Mântuire, merită totuși amintite câteva rezultate ale unor cercetări cu privire la beneficiile rugăciunii.

STUDII

Psihologul Clay Routledge subliniază cum efectele benefice ale rugăciunii asupra omului au putut fi evaluate în mod ştiinţific: „există evidenţe ştiinţifice care indică faptul că actul rugăciunii, asociat de regulă cu religia, se poate dovedi benefic pentru individ şi societate“.

1. Rugăciunea ajută la dobândirea autocontrolului. Autocontrolul poate fi asemănat cu un muşchi care oboseşte atunci când este solicitat intens. Activităţile care impun autocontrol sunt mari consumatoare de energie, psihic şi emoţional, ceea ce face ca deciziile corecte, bune, să fie cu atât mai dificil de luat, cu cât omul trebuie să-şi folosească mai mult autocontrolul. De exemplu, este mult mai probabil să mâncăm haotic, necontrolat, sau să ne ieşim din fire şi să devenim iraţionali atunci când suntem epuizaţi mental. În acelaşi timp, studiile centrate pe autocontrol au demonstrat că rugăciunea ajută la îmbunătăţirea performanţelor care necesită exercitarea autocontrolului. Participanţii care s-au rugat, în cadrul unui astfel de experiment, înainte de a duce la capăt o sarcină extrem de solicitantă mental, au dovedit mult mai mult autocontrol în timpul respectivei activităţi decât cei care nu se rugaseră înainte. Alte studii au demonstrat că rugăciunea şi-a dovedit eficienţa şi în reducerea consumului de alcool.

2. Rugăciunea chiar ne face mai buni

Un alt studiu, în care subiecţii au fost supuşi unei experienţe şocante pentru a le creşte gradul de agresivitate. La scurt timp, aceleaşi persoane furibunde au fost îndemnate să se roage pentru binele unor semeni care se confruntau cu probleme grave. Rugăciunea a avut un efect evident de recăpătare a autocontrolului şi a contribuit la reducerea semnificativă a sentimentelor negative.

3. Rugăciunea ne face să iertăm mai uşor

La fel de eficient s-a dovedit actul rugăciunii şi în cazul persoanelor cărora li s-a cerut să se roage pentru un prieten apropiat sau pentru soţ/soţie/iubit/iubită. Aceştia au devenit mult mai dispuşi să ierte greşelile pe care oamenii dragi le făcuseră faţă de ei.

4. Rugăciunea ne sporeşte încrederea în cei din jur

Sentimentele de unitate şi încredere sunt intensificate şi consolidate atunci când oamenii se roagă împreună. Cercetările desfăşurate în acest sens au arătat că rugăciunea ca act social ajută la clădirea unor relaţii mult mai apropiate, propice dezvoltării unor comunităţi mult mai unite.

5. Rugăciunea contracarează efectele negative ale stresului asupra sănătăţii

Persoanele care se roagă şi pentru binele altora sunt mai puţin vulnerabile în faţa efectelor negative ale stresului asupra sănătăţii, inclusiv în cazul stresului indus de confruntarea cu probleme financiare.

Interesant a fost că rugăciunea s-a dovedit eficientă în reducerea stresului numai atunci când nu a fost centrată pe propria persoană, ci pe binele altui individ. Rugăciunea centrată pe dorinţa de a obţine câştiguri materiale în folos propriu nu a dat rezultate în diminuarea nivelului de stres, ceea ce a dus la concluzia că pentru a obţine beneficii personale în urma rugăciunii, individul trebuie să-şi îndrepte gândul către fericirea şi bunăstarea altora.

Rămânem uimiți, ba uneori chiar suntem impresionați până la lacrimi, de modul în care Dumnezeu, prin intervenția Duhului Sfânt, reușește să intervină în viața credincioșilor Săi arătându-le cât de valoroși sunt în ochii Lui. Și toate acestea datorită dependenței numită rugăciune.

Sunt ferm convins că dacă îl vom urma pas cu pas pe Mântuitorul nostru, devenind dependenți de relația cu El, vom reuși să ne trăim visul de a ajunge Acasă.

Deci, primul pas: Rugaţi- vă neîncetat – 1 Tes. 5:17

pastor Costi Gogoneață

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google