Costi Gogoneață: de la Cuvânt la faptă: debordează de optimism

Adaugat la data septembrie 03, 2017 cu niciun comentariu

Bucuraţi-vă în nădejde […] Romani 12:12 p.p.

Cu toții am trecut, cel puțin o dată în viață, prin experiența unei schimbări – fie ea de natură personală sau în plan profeșional – fapt ce ne-a marcat pozitiv sau din contră. Nu știu însă, câți dintre noi am pus în practică o ramplasare a deciziilor și atitudinilor noastre ca parte a unui proces. Tocmai de aceea, în cele ce urmează, vom continua transformarea începută cu ceva vreme în urmă prin însușirea următorului deziderat: optimismul.

O serie de cercetări medicale au dovedit că optimismul are un impact benefic asupra stării noastre de sănătate. Iată câteva concluzii ale acestor studii: optimiştii se îmbolnăvesc mai rar decât pesimiştii; rata supravieţuirii bolnavilor de inimă este cu 30-50% mai mare pentru cei cu gândire pozitivă; optimismul poate preveni apariţia cancerului de sân; gândirea pozitivă apără împotriva stresului, răcelilor şi ajută la păstrarea sarcinii; optimismul ne protejează împotriva depresiei, ne măreşte nivelul de reuşită, ne îmbunătăţeşte sănătatea şi ne prelungeşte viaţa; optimismul reduce tensiunea arterială şi hormonii asociaţi cu stresul, stimulând în mod pozitiv sistemul imunitar şi sistemul cardiovascular.

Rămânând în același registru, cred că este oportună și părerea dr. Steven Greer, director al spitalului „Royal Masden” din Londra, care afirmă faptul că optimiştii care nu acceptă ca pe o fatalitate ceea ce li se petrece şi continuă să-şi păstreze un spirit benefic orientat, combativ, au mai multe şanse de ameliorare sau chiar de vindecare până şi în lupta cu cancerul.

Mai mult decât atât, psihologii americani de la Universitatea Utah, SUA, au realizat un studiu amplu despre efectele optimismului şi pesimismului. Astfel, aceştia au arătat că oamenii încrezători în viitorul lor au, de regulă, o personalitate magnetică, ce atrage nu numai simpatia, dar şi suportul necondiţionat al celor din jur. Involuntar, optimiştii îşi stimulează prietenii şi rudele să le răspundă în acelaşi mod stenic, aceştia manifestându-şi mai mult afecţiunea şi sprijinul decât ar face-o pentru o persoană cu o atitudine pesimistă. Optimiştii sunt susţinuţi de cei dragi şi astfel rezistă mai uşor în faţa loviturilor vieţii. Timothy Smith, coordonatorul studiului american, a precizat că optimiştii nu vor fi niciodată lipsiţi de prieteni, în timp ce pesimiştii au toate şansele să fie evitaţi chiar şi de oamenii apropiaţi din cauza atitudinii lor depreciative atât faţă de propria persoană, cât şi de tot ceea ce este în jurul lor.

Având în vedere toate aceste argumente ce ne împing, inevitabil, spre a culege roadele unei astfel de atitudini, vă provoc să facem din viața noastră și implicit din zona noastră de influență, o oază a optimismului debordant, raliindu-ne astfel cereriri psalmistului: Povăţuieşte-mă în adevărul Tău şi învaţă-mă; căci Tu eşti Dumnezeul mântuirii mele, Tu eşti totdeauna nădejdea mea! Ps. 25:5

autor: pastor Costi Gogoneață

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google