Adina Tomoiagă : Teoria fericirii

Adaugat la data decembrie 12, 2017 cu 1 comentariu

Desi avea doar câteva rânduri și era scrisă pe o bucată de hartie de la un hotel, teoria fericirii a lui Einstein s-a vândut de curând la licitație pe o avere. Iata povestea ei.

La vârsta de 43 de ani, Albert Einstein ajunsese la un punct în viața sa în care călătorea pentru a ține discursuri la diverse evenimente. În noiembrie 1922, omul de știință a primit aproximativ 2250 de euro pentru a ține o prelegere la Tokyo. În timpul respectivei călătorii care nu a fost deloc scurtă, a aflat vestea că tocmai devenise laureat al premiului Nobel pentru fizică. Acel detaliu s-a reflectat în mulțimi de oameni curioși care s-au grăbit să-l întâmpine la sosire.

Copleșit de atâta atenție și interes din partea publicului larg, Einstein s-a retras în camera sa de hotel de la Hotel Imperial din Tokyo. Acolo a scris teoria fericirii pe o foaie personalizată cu sigla locației în care s-a aflat. Tot atunci, un mesager a sosit să-i livreze un mesaj. Pentru că nu avea la el bani de bacșis, fizicianul i-a înmânat două foi de hârtie cu mențiunea că s-ar putea să valoreze la un moment dat. Si a avut dreptate. Biletul cu pricina a fost vandut cu 1,5 milioane de dolari.

In ce consta aceasta teorie despre fericire: ”O viață calmă și modestă aduce mai multă fericire decât urmărirea succesului cu o neliniște constantă.” Aceasta a fost una dintre notițele lui Einstein ce va rămâne în mentalul colectiv ca fiind teoria fericirii a faimosului om de știință. O teorie de un million si jumatate de dolari. O judecata de valoarea venita din partea unui om care a atins celebritatea, care s-a bucurat de succes. S-au poate doar l-a atins fara a reusi sa se bucure de el?

Termenul fericire este folosit pentru a desemna mai multe lucruri. Unii il folosesc in sensul unei stari afective prezente placute si pozitive, altii se refera la senzatia de siguranta si eliberarea de aspecte negative. Sunt si persoane care folosesc termenul pentru a se referi la starea de satisfactie generala pe o perioada mai lunga.

Majoritatea oamenilor crede ca fericirea depinde in mare masura de conditiile exterioare. Studiile insa arata ca factorii subiectivi sunt mult mai importanti. Da, multi inca mai cred ca fericirea inseamna atingerea unui scop sau o achizitie – casatorie, bani, case, masini sau un job important. Desigur, toate aceste lucruri pot contribui la fericirea oamenilor, dar nu intr-o masura hotaratoare. De fapt, conform studiilor aprofundate, acestea reprezinta doar 10% din fericirea dobandita, in ansamblu.

Intr-o lume a hedonismului, a materialismului si secularismului care mai e teoria noastra despre fericire? S-ar putea sa credem intr-o teorie aparent optimista: si anume ca fericirea va fi doar in ceruri, dar ma tem ca aceasta e mai degraba o abordare fatalista. Sau poate mai furam crampee de fericire din cand in cand – in pauzele de munca, cand suntem la un program spiritual inaltator, cand mai bifam cate o realizare.

Desi nu a fost licitata si nu s-a platit nimic pentru ea, teoria lui Asaf despre fericire poate aduce beneficii extraodinare: “Cat pentru mine, fericirea mea este sa ma apropii de Dumnezeu; pe Domnul Dumnezeu il fac locul meu de adapost,ca sa povestesc toate lucrarile Tale”(Psalmi 73:28).

Poate ai trudit din greu pentru Isus. Poate ai sacrificat timp, energie, familie! Si experientele acestea ti-au adus apreciere, satisfactie, implinire. Dar fericirea nu este despre circumstante externe. Fericirea e despre nevoia noastra launtrica, e despre calm si liniste, e despre noi si Dumnezeu. Fericirea inseamna relatie, apropiere, dragoste de la si pentru El.

“Întreaga comoară a cerului este pusă la îndemâna celor pe care El caută să-i salveze. După ce a adunat bogăţiile Universului şi a deschis izvoarele puterilor nesfârşite, le predă în mâinile lui Hristos şi zice: „Toate acestea sunt pentru om. Foloseşte aceste daruri ca să-l convingi că nu există iubire mai mare ca a mea pe pământ sau în cer. Fericirea sa cea mai mare o va găsiiubindu-Mă pe Mine.” (HLL, 57)

autor: Adina Tomoiagă , realizator al emisiunii Provocarile vieții, Speranța TV- Radio Vocea Speranței 

1 Comentariu

  1. Excelent!

Lasa un comentariu


hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google