Adina Tomoiagă: Conectați la Sursa Vieții

Adaugat la data septembrie 19, 2017 cu niciun comentariu

Prin incercarea de a inghesui cat mai multe sarcini intr-o zi de 24 ore, sfarsim prin a ne atinge limitele fizice si emotionale. Fie alegem in mod constient sa facem cat mai multe lucruri, fie ne sunt atribuite, supraincarcarea ne consuma timpul, energia si sanatatea. Luptam pentru un tel care speram ca ne va implini, ne va face mai fericiti, dar pe parcurs ne pierdem, ne stresam, ajungem la epuizare sau chiar la boala.

Aceasta oboseala cronica ne poate duce pe patul unui spital asteptand ingrijirea specialistilor si mangaierea celor dragi. Sau poate nu ajungem tocmai acolo ci avem parte de un conflict puternic in relatia cu cei mici sau cu partenerul. Sau pur si simplu, cineva ne-a atentionat nevinovat si ne dam seama ca am reactionat disproportionat. Ne intristam, ne cerem iertare si ne intrebam: oare cum am ajuns aici? Candva eram o persoana calma si echilibrata, cu o sanatate fizica de nezdruncinat. Iar acum?

Si ca o strafulgerare ne vine in minte: Eu si Dumnezeu? De cand nu mi-am mai luat timp suficient sa stau de vorba cu El? Ma rog pentru copii si pentru sot, pentru prietenii sau dusmanii aflati pe lista de rugaciune. Tendinta generalizata a persoanelor supraimplicate este de a lua sarcini care privesc in proportie majoritara grija pentru altii. Dar pentru mine?

In cartea “Parinti linistiti, frati fericiti”, dr. Laura Markham, fondatoarea AhaParenting.com, propune un concept nou pentru reducerea conflictelor si anume mentenanta preventiva a copiilor. Tehnic vorbind, mentenanta are drept obiect de activitate reducerea probabilitatilor de defectare sau degradare a mijloacelor fixe ale unui sistem complex. “ Aceasta v-o puteti imagina ca pe o umplere a rezervoarelor de iubire ale copiilor si o acordare emotionala zilnica , astfel incat sa nu ajungeti la starea de avarie”(Markham, 2015).

Ce putem face pentru a nu mai ajunge la starea de avarie cand: nu mai putem controla propriile emotii, nu mai avem resurse pentru a ne implica, nu mai stim cum sa abordam oamenii de langa noi sau si mai grav, nu ne mai putem ruga?

Avem nevoie de mentenanta spirituala preventiva. Isus insusi spunea: “Ramaneti in Mine si Eu voi ramanea in voi …Caci despartiti de Mine, nu puteti face nimic” (Ioan 15, 4-5). In tumultul solicitarilor zilnice ne aruncam adesea lipsiti de resurse sprirituale si emotinale. In faza initiala, avem sentimentul ca ne descurcam, ca viata merge inainte iar proiectele noastre si multe si grele ne reusesc. Si brusc in visul nostru ne prabusim. Avem nevoie de interventie de urgenta care adesea este si mai costisitoare, dar si mai dureroasa.

Asemenea mladitelor putem ramane continuu ancorati in Hristos Aceasta insemna conectare si nu doar service in caz de avarie. In Dumnezeu se gasesc resurse inepuizabile. Ai nevoie de pace launtrica? El iti poate oferi. Iti doresti mai mult echilibru si rabdare? El – care a rabdat totul si care are indelunga rabdare cu noi, ne poate invata rabdarea. Vrei mai multa intelepciune pentru a gestiona relatiile si a-ti duce la indeplinire sarcinile? Intreaba-L pe Dumnezeu in fiecare dimineata cum sa incepi si astfel poti duce totul la bun sfarsit.

Experienta ne arata ca putem face multe lucruri si singuri: insa exista 2 riscuri majore. “ Dupa cum mladita nu poate aduce roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi nu puteti aduce roada, daca nu ramaneti in Mine” (Ioan 15, 4). Singuri, putem lucra mult, dar fara rezultate. Iar cea de a doua capcana pe care ne-o intindem singuri prin deconectare este avaria – spirituala, fizica si emotionala.

Alege pentru fiecare zi sa ramai conectat cu Hristos. Descopera dragostea Sa pentru tine. Traieste bucuria prezentei Sale in casa ta. Si viata iti va fi plina de armonie si roada.

Autor: Adina Tomoiaga, realizator al emisiunii Provocarile vietii care se difuzeaza de luni pana joi la Speranta TV si Radio Vocea Sperantei.

Niciun comentariu

Lasa un comentariu


hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google