Adalbert Ghejan: Dor de libertate

Adaugat la data martie 29, 2017 cu niciun comentariu

Județul Dolj, comuna Drăgotești, 28 km depărtare de Craiova. Cu doar 2174 locuitori, așezarea este una liniștită, departe de Cetatea Băniei, de poluarea și zgomotul reședinței de județ.

Aproape de centrul comunei găsim o casă părăsită. Lipsa gardului, zidurile crăpate, lipsa unui racord la curent, toate ne sugerează că proprietatea a fost părăsită demult.

Dacă zăbovim însă câteva clipe, de undeva dintre ziduri se aude un râs de copil. Apoi, la fel de zglobiu, un alt glas îi răspunde. Ne facem curaj și ne apropiem de casă. În ușă, observăm că aceasta nu are geam, în locul acestuia fiind prinsă o tablă. Deodată, ușa se deschide și un domn de aproximativ 60 de ani, cu părul răvășit, nebărbierit, neîngrijit, apare în prag. Pe jos, câțiva căței cercetează cu nesaț încălțămintea noului venit. De undeva din spatele ușii apar patru ochi curioși. Suntem poftiți în casă. Într-o încăpere de maxim 6mp, locuiau toți: cei doi copii, tatăl lor și, până de curând și mama. Copiii se numesc Elena și Marian, de 8 ani și respectiv 9 ani. Mama lor este arestată de aproape jumătate de an. Părinții, destul de diferiți ca și vârstă (mama are 37 ani, iar tatăl 60), locuiesc de ani buni împreună, însă nu se înțeleg deloc. Mama, o fire foarte activă, colerică, vulcanică, a ajuns de două ori până acum în vizorul poliției pentru un furt și o tâlhărie. Nici tatăl nu a fost ”ușă de biserică” în viața lui însă, momentan, vârsta înaintată, boala și situația familială în care se află, îl obligă să fie cetățean și tată responsabil.

Într-o seară, pe fondul consumului de alcool, părinții s-au luat la ceartă și apoi la bătaie. Din nefericire, mama s-a folosit de un obiect dur și i-a provocat tatălui o serie de politraumatisme, dar  și un traumatism cranio-cerebral. Condamnarea la 5 ani de detenție pentru tentativă de omor a făcut ca domnul Baronescu să-și reconsidere poziția și din acuzator să încerce să găsească o cale de a abandona procesul, mânat de dorința ca acești micuți să nu rămână fără mamă. Ultima prezentare, cu o luna în urmă de la tribunal nu a făcut altceva decât să consființească însă sentința inițială, dat fiind faptul că antecedentele amintite cântăresc foarte greu într-o astfel de situație.

S-a discutat cu autoritățile locale, inclusiv cu primarul pentru a găsi împreună o soluție pentru copii. Starea casei este deplorabilă, tavanul stând să cadă în orice clipă. Lipsa unui ajutor financiar duce la lipsa lemnelor necesare pentru încălzire și pentru prepararea hranei. De aici nu mai este decât un pas până la o alimentație precară.

Copiii învață bine la școală și lucrul acesta fost evident chiar de la primul dialog avut cu ei. Nici nu a fost nevoie să privim la carnetul de note!

Am fost descurajați să ne implicăm să ajutăm această familie. Ni s-a spus că nu merită, că familia nu va aprecia, că ac ești oameni nu știu să prețuiască și nici… să trăiască! Atunci ne-am amintit acea definiție a ”pasiunii pentru viață”, a dorinței, a entuziasmului intens și durabil care trebuie saă caracterizeze fiecare fiecare om. Atunci ne-am amintit de speranță, de încrederea neclintită de care dă dovadă orice posesor al ei. Și da, noi suntem posesori de speranță!

Dumnezeu, Cel Căruia i-am închinat viețile noastre, este izvorul speranței și al pasiunii noastre! Iar acestea, venite de Sus, sunt mai mult decât simple sentimente sau trăiri umane ocazionale. Acestea se transformă în principii, în direcții de viață ce nu doar că îți conduc existența, ci ți-o transformă! Asta face El! Din pasiune pentru noi, copiii Lui!

Vă invit să rămâneți alături de noi urmărind emisiunea Dor de libertate la Speranța TV! Vă provoc să rămâneți în continuare alături de cei ce au sufletul încărcat de acest extraordinar Dor de Libertate! Poate că sunt în penitenciare, poate că sunt acasă așteptându-i pe cei ce sunt închiși! Ce știm sigur este că trăiesc! Iar acolo unde este viață, trebuie să fie și pasiune! Pasiune pentru viață!

http://www.sperantatv.ro/web/category/arhiva/dor-de-libertate/

Autor: Adalbert Ghejan, pastor, presedinte al Asociatiei Serviciul Umanitar pentru Penitenciare Romania, realizatorul emisiunii Dor de libertate ce se difuzeaza la Speranta TV in fiecare duminica de la ora 14.00.

 

Niciun comentariu

Lasa un comentariu

hacklink hacklink satış wso shell wordpress free themes kalça büyültme webr00t shell elektronik sigara Google